“Estic segur que la crisi catalana encara es mantindrà molts mesos. En aquests moments no hi veig una solució real”. És el diagnòstic del president del Comitè de les Regions de la Unió Europea (UE), Karl-Heinz Lambertz (Schoppen, 1952), en una entrevista a EUobserver, un dels digitals de referència sobre afers europeus i un dels més influents entre els funcionaris de Brussel·les. La solució, afegeix, "no és empresonar polítics electes".
Aquest home sap una o dues coses sobre aquesta mena de conflictes. No només perquè és màster en Dret per Lovaina i Heildelberg, sinó, sobretot, perquè és belga i, més difícil encara, pertany a la minoria de parla alemanya, de la qual ha estat ministre-president entre 1999 i 2014. Ara és senador i membre de la comissió que, per encàrrec del rei Albert, ha de trobar un desllorigador a la permanent crisi constitucional en què Bèlgica viu. També és socialista.
Diàleg, negociació
Lambertz és mesurat però de principis clars. D’entrada, reparteix la culpa de l’atzucac actual a banda i banda. “Crec que els responsables catalans no pensaven arribar tan lluny. Però també estic convençut que la manera de resoldre-ho no pot ser enviar la policia contra un referèndum, fins i tot si és conflictiu constitucionalment. Tampoc és solució empresonar polítics electes per aquest motiu”.
Demana diàleg, negociació. “A la UE, una situació com aquesta, on tens un gran debat sobre l'autonomia i les relacions entre l'Estat i les seves regions, s’ha de debatre a la taula”, afegeix.
L'exemple escocès
Esmenta l’exemple escocès: pactar un referèndum legal. La majoria, recorda el polític belga, va decidir romandre dins el Regne Unit. A Espanya, però, “hi ha absència de diàleg al més alt nivell. Això no pot ser una bona solució”.
Lambertz lamenta que Espanya (“un estat regionalitzat amb experiència”) i Catalunya, els seus governs, gairebé no es parlin des del referèndum de l’Estatut del 2006. “Des d'aquest moment no hi ha més que conflictes. El que vivim ara en són les conseqüències. Cal negociar. Esperem que hi hagi passes en aquesta direcció els propers dies, setmanes i mesos”, diu.
A més, l’atzucac espanyol/català “és dolent per a totes les regions europees”, afegeix. “La regionalització, al meu parer, és un aspecte molt important de la governança a Europa, és una cosa molt positiva".