Josep Borrell ha barrejat una guerra on estan morint civil com la d'Ucraïna amb el referèndum de l'1 d'octubre i ha comparat els dos presidents protagonistes d'aquests fets: Volodímir Zelenski i Carles Puigdemont. L'allau de crítiques que l'actual Alt Representant de la Unió Europea se succeeixen i avui, el president Puigdemont, ha tornat a constatar els dubtes que genera la figura de Borrell al Parlament europeu: "Escoltant els discursos dels dirigents europeus en el debat per l’agressió russa contra Ucraïna al Parlament Europeu, la meva impressió és que el que ara cal és més Von der Leyen i menys Josep Borrell", ha escrit a twitter. I ha acabat amb un lament: "Però em fa l’efecte que és al revés".
Zelenski, aplaudit
Moments abans, el mateix Pugidemont ha anunciat a les xarxes que començava el discurs del president ucraïnès al Parlament de la UE, on ha estat "rebut calorosament" i ha destacat que Zelenski "no portava un discurs escrit" sinó "parlat amb el cor". També ha argumentat que l'ha vist "determinat i convençut de la victòria, que obri el camí d'Ucraïna a la Unió Europea". Precisament, tornant al protagonisme de Borrell, ha estat el qui ha liderat la resposta parlamentària cap al poble d'Ucraïna. Així doncs, ha confirmat que el bloc no canviarà drets humans pel gas de Vladimir Putin, i que començarà a treballar per cancel·lar la dependència comunitària dels hidrocarburs russos. També afegia: “Ens recordarem dels que no estiguin al nostre costat. No abandonarem la defensa dels nostres drets humans i llibertat perquè siguem més o menys dependents de Rússia".
Borrell vs Von der Leyen
Tot el discurs l'ha basat en una mostra de poder que ha quedat en paraules però ha tocat el violí en la resposta bàsica de l'ingrés d'Ucraïna a la UE. "Ningú no pot mirar de banda quan un potent agressor agredeix sense cap justificació un veí molt més feble, ningú no pot invocar la resolució pacífica dels conflictes, ningú no pot posar al mateix peu d'igualtat l'agredit i l'agressor; i ens recordarem d'aquells que en aquest moment solemne no estiguin al nostre costat”, ha destacat Borrell. I ha afegit: "No podem continuar confiant que apel·lar a l'estat de Dret i desenvolupar relacions comercials convertiran el món en un lloc pacífic".
Per la seva banda, Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea, defineix la invasió russa com "una guerra entre l'estat de dret i l'estat de les armes". Von der Leyen afirma que Rússia volia dividir la comunitat internacional, però que "passarà el contrari" i la Unió Europea actua amb els seus aliats "a la velocitat del llamp". I ha afegit: "Sabem que Putin és una Rússia més enllà dels tancs i estenem la nostra mà amistosa a aquesta Rússia", en un discurs més pragmàtic i objectiu que l'èpica bèl·lica de Borrell. També ha estat més clara sobre la possibilitat de l'ingrés d'Ucraïna: "Serà difícil i hi ha diferents opinions a Europa".