L’acte institucional de la primera Diada presidida per Salvador Illa tindrà com a protagonistes els futbolistes del FC Barcelona Lamine Yamal i Aitana Bonmantí o el darrer guanyador d’Eufòria, Lluís, entre d'altres. L’acte té com a fil conductor el lema Sentir Catalunya, i es proposa fer una reflexió  partir de diferents testimonis sobre com viure i sentir Catalunya, segons ha explicat la portaveu de l’executiu, Sílvia Paneque.

Precisament, el Govern ha aprofitat la roda de premsa d’aquest dimarts posterior a la reunió del Consell Executiu per fer una crida “a la màxima participació cívica” en els actes institucionals i de caire cultural convocats per l'executiu, mentre que en referència als actes reivindicatius convocats per entitats i partits independentistes, ha mostrat el respecte a les diferents manifestacions organitzades, que demostren, segons ha assegurat, un “senyal de normalitat”.

L’acte institucional del Govern se celebrarà aquest dimecres a les Fonts de Montjuïc de Barcelona i s’ha concebut, segons la portaveu, “com un acte transversal, plenament cultural, que representa la pluralitat de Catalunya i que inclourà diverses actuacions musicals”.

Actuacions

L’acte combinarà, segons ha informat l’executiu, les actuacions musicals d’estils variats, la lectura de poemes i els testimonis, gravats prèviament, de “persones de diferents entorns que descriuran quin és el seu sentiment per Catalunya”. A banda de Lamin Yamal, Aitana Bonmatí i el guanyador d’Eufòria, també es podrà escoltar el doctor Antoni Trilla, l’escriptor Màrius Serra o la periodista Mari Pau Huguet, entre d’altres.

Hi haurà “elements de cultura popular” i d’arts escèniques, que inclourà un fragment d’un espectacle de circ”, a banda del record a escriptors dels quals enguany se celebren aniversaris. Entre les actuacions musicals hi haurà Glaucs, Marala, Àngels Gonyalons i Carlos Gramaje, Elèctrica Dharma, Lluís, Marina Rossell i Rozalen, a més de l’Escolania de Montserrat, i les corals del Bages i l’Anoia, que s’encarregaran de la interpretació de Els Segadors.

També s'hi ha organitzat un correfoc de la mà de l’Associació d’Amics de la Colla COCA de Constantí i el Ball de Diables de Reus. L’acte serà dirigit per Marta Bayarri i retransmès en directe per TV3.