La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha estat l'encarregada d'obrir aquest divendres la II Cimera contra la corrupció que se celebra durant el matí a la cambra catalana, i en el seu discurs no ha pogut evitar referir-se a la seva causa judicial pel presumpte fraccionament de contractes quan estava al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes. En aquest sentit, Borràs ha avisat que existeix una utilització de l'acusació de la corrupció amb finalitats interessades: "En democràcies viciades amb tics autoritaris, la corrupció també pot deixar de ser un problema que cal eliminar i convertir-se de manera perversa en una arma per combatre la dissidència política", ha dit en el seu discurs.
La presidenta del Parlament, després d'una jornada maratoniana el dijous a la cambra que va acabar amb un acord independentista per mantenir el vot de Lluís Puig, també ha fet referència a aquest aspecte: "La democràcia també està en setge. Ahir en patíem una mostra fins ben tard al Parlament". En aquest sentit, ha apuntat que en països avançats on la separació de poders està consolidada com la pedra angular de l'estat de dret, és molt més assolible extingir la corrupció que en països on la democràcia és "un edifici amb fonaments poc sòlids i ferms". Per això, ha assegurat que utilitzar la corrupció per combatre la dissidència "constitueix una vulneració flagrant dels drets fonamentals", que té per objectiu "embrutar amb la taca de la corrupció" els adversaris polítics, subvertint i pervertint la democràcia.
Aquesta cimera contra la corrupció, nascuda arran d'una resolució de l'any 2013, celebra la seva segona edició dos anys després de crear-se, el juliol de 2020, en una sessió on es va aprovar una sessió de treball per combatre les causes estructurals de la corrupció. Borràs ha dit que el principal objectiu d'aquesta cimera és reforçar els mecanismes de la lluita contra la corrupció, també per perfeccionar la democràcia: "La corrupció és un dels principals enemics de la democràcia". "Un fenomen amb efectes tan devastadors en la nostra societat mereix que s’analitzin i combatin les causes, que és la millor manera d'acabar amb aquest problema", ha afegit Borràs, per després donar pas a Itziar Gonález, de l'Observatori contra la Corrupció.
Aquesta cimera arriba la mateixa setmana en què ha augmentat la pressió sobre Borràs pel seu cas judicial, després que la setmana anterior fos processada, quedant a un pas del judici per prevaricació, frau administratiu, falsedat documental i malversació. Tant ERC com la CUP, sense demanar directament la dimissió, han anat llançant missatges reclamant a la presidenta que preservi l'honorabilitat de la institució, i llavors Borràs va fer una conferència per assegurar que no pensa dimitir i per declarar-se culpable i víctima de la persecució de l'estat.