La presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, a través d'un missatge a Twitter, ha avisat que "ves que el remei dels desordres públics agreujats no sigui pitjor que la malaltia de la sedició". La presidenta de JxCat, s'ha manifestat sobre la reforma del delicte de sedició per substituir-lo pel de "desordres públics agreujats", que va anunciar aquest dijous el president del govern espanyol, Pedro Sánchez.
🔴 Reforma del delicte de sedició, última hora | DIRECTE
I ha afirmat que amb aquest anunci "Sánchez fa de Sánchez", i, afegeix que "veurem si voldrà dir: l'1 d'octubre no va ser sedició sinó desordres públics agreujats". La líder de Junts ha reblat que si hi va haver desordres públics agreujats "van ser protagonitzats pels cossos i forces de seguretat de l'estat".
"No es desjudicialitza res"
El primer membre de JuntsxCat que s'ha manifestat sobre aquest anunci va ser el president a l'exili, Carles Puigdemont, que ha considerat que l'anunci de reforma de la sedició simplement "canvia el nom" del delicte, però no el deroga. A través d'un fil de Twitter, Puigdemont ha alertat sobre aquesta decisió que alguns celebren, i ha convidat a "llegir molt bé la lletra menuda i la gran" perquè, segons l'eurodiputat, Sánchez "és un mestre en l'art de l'enganyifa", i ha posat d'exemple la llei mordassa o el català a Europa. Alhora, Carles Puigdemont opina que si es continua condemnat l'organització d'un referèndum per la independència, "tant se val si són 15 anys de presó o en són 5: estan criminalitzant un dret". Puigdemont ha assenyalat que si els seus companys van passar 4 anys a presó, ara podrien ser condemnats igualment, malgrat que fossin a penes més curtes, la judicialització del conflicte romandria intacta. "Menys anys de presó no vol dir menys judicis ni menys causes. Vol dir només menys temps a presó".
Segons Puigdemont, el "guany individual" que suposaria la rebaixa de penes que comportaria la transformació de la sedició en un delicte de desordres públics agreujats "no desemboca en un guany polític. No es desjudicialitzaria res". Per això ha considerat que "el que compta no són els anuncis sinó els fets". I ha afegit: "Qualsevol acusació pels fets de l'octubre del 2017 que es faci a l'empara de la reforma del delicte seria la demostració d'un engany. Perquè si realment el delicte es deroga, ja no hi pot haver condemna ni persecució".
L'1 d'octubre no és delicte
El secretari general de Junts, Jordi Turull, també ha parlat aquest divendres en una entrevista a RAC1, en la qual també ha alertat sobre la necessitat de conèixer bé la lletra petita d'aquesta reforma, "hem de veure la lletra petita i si s'assumeix o no si el que va passar l'1-O és delicte. Per nosaltres clarament no és un delicte". En la mateixa línia que Puigdemont, Turull ha afirmat que "desjudicialitzar no es desjudicialitza. El mateix Pedro Sánchez parlava de reforma i modificació, adaptar-lo als països europeus", amb tot, Turull espera a llegir el text per valorar-lo. "Si el que va passar el 20 de setembre la interpretació que en pot fer el Suprem és que és un delicte, nosaltres no ho volem assumir", ha afirmat Turull.