La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha carregat amb contundència contra els tres partits que aquest dijous han promogut la suspensió dels seus drets i deures parlamentaris i l'han apartat del càrrec després que se li hagi obert judici oral per prevaricació i falsedat documental per la seva gestió al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes. Borràs ha fet un discurs en el que ha defensat la seva estratègia de no dimitir i s'ha situat com a víctima d'una persecució, si bé ha reconegut que la seva suspensió li comporta una "frustració personal", però ha assegurat que no es rendirà. I a banda de no rendir-se, ha volgut posar el focus sobre els "cinc diputats" que l'han suspès, en referència als representants a la Mesa del PSC, ERC i la CUP: "El mateix dia que vaig accedir a la presidència vaig expressar la voluntat de fer desacomplexadament una defensa dels drets dels diputats. Ara m'ho impedeixen diputats vestits de jutges hipòcrites que m'han aplicat un article que sabien que em podien aplicar per apartar-me políticament". 

🔴 Laura Borràs, suspesa com a presidenta del Parlament | DIRECTE

 

 

Malgrat aquesta decisió, Borràs, com porta dient des de l'inici d'aquest procés, ha promès que no dimitirà ni farà cap pas al costat per permetre una substitució en el seu càrrec, perquè considera que no s'ha de donar una aparença de normalitat a la cambra: "Mantenint-me al meu lloc, a més de defensar la meva innocència, forço una situació d'interinitat", ha dit la líder de Junts, avisant així que no permetrà que cap persona la substitueixi mentre duri el procés judicial: "No em rendeixo ni em rendiré davant cap tribunal, continuaré lluitant des de la suspesa presidència d'aquest Parlament fins a veure Catalunya lliure", ha dit visiblement enfadada.

Borràs, que no ha participat de la Mesa del Parlament on s'ha pres la decisió de suspendre-la per no incórrer en un conflicte d'interessos, ha promès no renunciar, ni doblegar-se en el camí cap a la independència, i ha acusat els "companys de viatge", en referència a ERC i la CUP de treballar amb l'única expectativa de l'autonomia i només pensant en el "partit". Davant del fet que dos partits independentistes l'hagin suspès, ha dit que això demostra la feblesa de l'independentisme: "És una injusta decisió que fa mal a la democràcia i al conjunt de l'independentisme. És un senyal que la repressió fa la seva feina i té els seus efectes. Fins ara qui posava presidències era la ciutadania i les treia el 155, des d'ara ja no", ha sentenciat. 

Borràs reivindica la seva tasca

S'ha autoproclamat com la "primera presidenta" sense targeta de crèdit, que no cobra dietes, i que mira sempre pels drets públics, i ha criticat ara ser suspesa per un "article infame que vulnera els drets fonamentals i que genera inseguretat jurídica". Així, ha considerat que ERC i la CUP han participat d'una guerra bruta i per atropellar-la democràticament, uns fets que s'han produït en el mateix dia que el seu Parlament ha permès la participació telemàtica de Lluís Puig en una comissió, ha volgut remarcar.

"La millor manera de defensar la meva innocència és fent només passes endavant en la lluita contra la injustícia que suposa veurem abocada al judici d'uns delictes que no he comès. Tinc l'absoluta consciència que s'ha debilitat la institució a consciència deixant-la desproveïda de presidència. Però continuo ferma i determinada a continuar lluitant", ha dit després de declarar-se una vegada més innocent dels fets que se l'acusen per la seva gestió al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes.