Proves. La presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, demana la declaració de fins a tres consellers de Cultura en el judici per demostrar la seva innocència, segons l’escrit de defensa presentat aquest dimarts al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) al qual ha tingut accés ElNacional.cat. Al juliol, la Fiscalia va fer públic que demana per a Laura Borràs 6 anys de presó i 21 d’inhabilitació a càrrec públic pels delictes de falsedat documental i de prevaricació per la seva gestió com a directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) entre els anys 2013 al 2017.  En concret,  els testimonis triats són l’actual diputat Ferran Mascarrell, conseller de Cultura del 2010 al 2016; Santi Vila, que el va succeir fins al juliol del 2017, i Lluís Puig, que va agafar el relleu de Vila fins a ser destituït pel 155 i actual diputat de Junts a l’exili.

En l’escrit de defensa, de 8 planes, l’advocat de Borràs, Gonzalo Boye, afirma que estan “disconformes” amb l’acusació feta per la Fiscalia i assegura que “no ha existit ni fraccionament de contractes, ni falsedats punibles ni decisions arbitràries”, i, per tant, sol·licita l’absolució de la presidenta suspesa pel Parlament des del seu processament per aquest cas de suposada corrupció. No dona més detalls i passa a concretar els testimonis i les proves que sol·licita per a la celebració del judici.

El valor dels testimonis i la pericial

 Primer, la defensa  demana una dotzena de testimonis, alguns d’ells treballadors de la Institució i altres del grup de poesia que compartia amb Isaías Herrero, a qui -segons la fiscalia- va adjudicar els contractes de la web de la Institució sense un concurs públic i al qui li demana el mateix càstig que a Borràs. Després, hi afegeix els consellers i altres càrrecs, dels quals Boye  argumenta que aquests testimonis “acrediten, en funció dels càrrecs i responsabilitats que ostentaven, la certesa, realitat i qualitat dels treballs objecte d’acusació”.  També exposa que en l’acusació “s’arriba a qüestionar la materialització dels treballs encarregats, de forma separada, al coacusat, així com la qualitat, necessitat i despesa dels mateixos i, per tant-sosté- és “una prova testifical útil, necessària i pertinent”. A banda, sol·licita la declaració de mitja dotzena d’agents dels Mossos d’Esquadra i quatre agents de la Guàrdia Civil, que van dur la investigació.

L’acusació de 18 contractes sota sospita

En concret, la Fiscalia acusa Borràs d’haver adjudicat 18 contractes menors sense concurs (és a dir, a dit), que sumen més de 309.000 euros, sobre la programació i manteniment del portal web de la Institució al seu amic Isaías Herrero, per qui la Fiscalia també demana presó. També és acusat un amic d’Herrero, Andreu Pujol; mentre que el funcionari de la Institució Roger Espar, que va declarar que va actuar sota les ordres de Borràs, al final no és acusat.  La fiscalia va retirar l’acusació de malversació de fons públics pel qual inicialment va ser investigada la presidenta del Parlament.

Borràs demana més temps

L’advocat també informa que s’aporta un “preinforme pericial” informàtic sobre les evidències que consten en les actuacions, el qual precisa que no s’ha pogut completar, ja que els pèrits “necessiten material informàtic intervingut, així com altres arxius que ja van ser sol·licitats i admesos, però que no s’han donat trasllat”. I per això, Gonzalo Boye avisa que en un altre escrit demanarà la suspensió del termini per qualificar l’escrit de defensa, que per a Borràs finalitzava aquest dimarts, perquè els pèrits finalitzin el seu informe.  La defensa de Borràs també demana que declari al final del judici, com es permet actualment per garantir millor el dret de presumpció d’innocència i de defensa.

Si el TSJC no accepta donar més temps a Borràs, ara els altres dos acusats hauran de presentar els seus escrits, i s’haurà de formar el tribunal de tres magistrats del TSJC per jutjar-los i fixar la data del judici.