La presidenta de Junts, Laura Borràs, ha demanat al Tribunal Suprem que li apliqui l’amnistia i li arxivi la condemna que li va imposar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per la seva gestió  com a directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), entre els anys 2013 al 2017. El TSJC va condemnar Borràs a 4 anys i mig de presó, 13 anys d’inhabilitació a càrrec públic i a pagar una multa de 36.000 euros en considerar-la autora d’un delicte de prevaricació i un altre amb falsedat documental. L’advocat de Borràs, Gonzalo Boye, va presentar un recurs de cassació contra la seva condemna, que encara no és ferma. Ara, ha demanat al Suprem que se li apliqui l’amnistia perquè la tasca que va fer a  la Institució  tenia “la finalitat de divulgar el projecte independentista”, segons l’escrit que ha avançat l’Ara i ha tingut accés ElNacional.cat aquest divendres.  La petició d'amnistia es va presentar l'agost passat, però s'ha fet públic unes hores abans del congrés de Junts, en el qual el president a l'exili, Carles Puigdemont, ja va anunciar que es vol fer càrrec de la presidència del partit.

Un segon argument exposat per l'advocat és que amb aquesta actuació Borràs no es va enriquir pas, i que, per tant, se li podria aplicar la normal de l'oblit penal. En l’escrit al Suprem, el penalista recorda que el TSJC  en la sentència, dictada el 29 de març del 2023,  va entendre que el treball que va encarregar  l'expresidenta del Parlament a Isaís Herrero -que va acceptar una condemna de 2 anys de presó-  va ser realitzada correctament i amb satisfacció per a l’entitat. A més, Boye exposa que els fets pels quals es va condemnar Borràs estan dins del període temporal que abraça la llei d'amnistia. 

Proposta d’indult

En la sentència, l'alt tribunal català va proposar al govern espanyol que indulti Borràs i li rebaixi la condemna a 2 anys de presó per així evitar la presó. Però la inhabilitació, mantenir-la. En la sentència, el tribunal —amb el president del TSJC, Jesús María Barrientos, de ponent— qualificava de "desproporcionada i excessiva" la pena de presó que ha d'imposar, seguint l'actual mètrica penal, si es compara amb els "comportaments" dels acusats, dels quals sosté que "no va haver-hi cap lucre personal", sinó que es van presentar uns pressupostos falsos, i tota la feina en la web de la ILC va ser feta. El tribunal sosté que l'entrada a presó "no és necessària per evitar futurs nous delictes".

Perseguida por independentista

Boye exposa, a l'escrit, que no s'ha de confondre la proposta d'indult amb l'amnistia, que demana per a Borràs. I hi afegeix: "Borràs va exercir la seva funció com a directora de la ILC amb la finalitat de promoure les lletres catalanes, en el marc d'un govern amb vocació netament procesista. De tal forma que en les eleccions al Parlament de 2017 va ser elegida diputada i el maig de 2018 va ser nomenada consellera de Cultura. Totes aquestes fites en la seva activitat política són les que, en paral·lel, es van produint en un procés penal que es va intensificar a mesura que Borràs va anar assumint visibilitat i transcendència política, amb un perfil intensament independentista, dins d'un partit polític el líder del qual es trobava, llavors, i es troba ara en l'exili." 

A més d'exposar la persecució  de Borràs, el seu advocat conclou que la seva tasca a la Institució  ha estat fomentar el procés i que "en el projecte independentista la llengua catalana és un dels pilars en què se sosté el mateix".

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!