"No ens podem permetre com a societat que la gent que arriba a casa nostra fugint de la guerra o la desesperació no pugui tenir l'esperança d'optar a una vida millor i només rebi com a recompensa una mort indigna". Amb aquestes paraules ha donat inici al ple del Parlament la presidenta Laura Borràs, en una intervenció on ha condemnat amb contundència la tragèdia de Melilla i on ha demanat investigació i assumpció de responsabilitats. Així mateix, la presidenta de la Cambra ha proposat fer un minut de silenci al qual s'han sumat tots els partits polítics, inclosos els ultres de Vox, per recordar les víctimes.
Borràs ha recordat com aquest cap de setmana al pas fronterer que separa l'estat espanyol del Marroc s'han vist "imatges terribles de cossos amuntegats entre morts i agonitzants, envoltats de policies que se'ls miraven sense prestar ajut", i ha criticat que el president espanyol, Pedro Sánchez, descrivís l'actuació de les forces de seguretat com una operació "ben resolta". "La inhumanitat, crueltat i la indiferència davant del patiment humà no pot ser mai bona manera de resoldre la situació, per complexa que sigui", ha sostingut Borràs, que ha titllat els fets d'una "crueltat esfereïdora".
És per tot això que la presidenta ha exigit una investigació "per aclarir els fets" i que hi hagi assumpció de responsabilitats per part dels responsables polítics, com també ha demanat aquest dimarts l'ONU. "Els convido a emprendre totes les iniciatives que puguin combatre una realitat que envileix la humanitat", ha afegit Borràs, que ha dit que la crisi de les persones refugiades és una de les pitjors que es pateixen al món en el segle XXI.
Almenys 37 persones d'origen subsaharià que esperaven seguir amb la seva ruta migratòria van morir en circumstàncies que el govern espanyol encara no ha aclarit a la frontera de Melilla. Per la seva banda, Sánchez no va fer cap mostra de penediment sobre l'actuació policial, sinó tot el contrari: va avalar les forces de seguretat de Rabat i es va limitar a assenyalar a les "màfies que trafiquen amb éssers humans" com a "responsables" de la matança de migrants. En una roda de premsa posterior al Consell de Ministres que es va celebrar dissabte, Sánchez es va mostrar convençut que els cossos policials de Rabat s'han "obstinat a fons per tractar d'evitar l'assalt violent" a la ciutat autònoma espanyola. Però el president espanyol no va dedicar ni una paraula als migrants morts per intentar saltar la tanca que separa Espanya del Marroc ni de les dures imatges que circulen per les xarxes socials.