La presidenta del Parlament, Laura Borràs, s'agafa a la cadira i no pensa dimitir —ha dit en la seva compareixença— després d'haver estat processada per delictes vinculats amb la corrupció per la seva activitat al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) la va processar just fa una setmana, i des de llavors la presidenta no s'havia pronunciat, mentre sí que ho havien fet altres partits com ERC, que havien demanat que no posi en perill el prestigi de la institució. "Vull expressar públicament quines són les raons per les quals no tinc cap intenció de fer un pas al costat", ha dit Borràs a l'inici de la seva intervenció, on ha insistit que no pensa deixar el càrrec: "Soc innocent i ho reitero una vegada més encara que només sigui per a aquells que s'atreveixen a proclamar la meva culpabilitat".

 

La interlocutòria del TSJC, que l'ha deixat a un pas del judici, recull que hi ha indicis per jutjar-la a ella i la resta de membres implicats per prevaricació administrativa, frau administratiu, falsedat en document mercantil i delicte continuat de malversació de cabals públics. La presidenta de la cambra, però, ha assegurat que són acusacions fruit d'una repressió judicial: "No he comès cap delicte, em sento especialment orgullosa de la feina feta a la Institució".

Borràs ha estat molt crítica amb aquells que demanen que respecti l'honorabilitat del Parlament, en clara referència a ERC: "Mai he pretès que ningú m'absolgui per ser independentista. El que censuro és que es vulgui aprofitar l'autoritària justícia espanyola com a excusa per apartar-me políticament. Denuncio que se'm vulgui condemnar abans de ser jutjada", ha seguit Borràs, que ha assegurat que la "repressió judicial" és evident davant d'aquells que no ho volen veure, i en aquest sentit ha criticat que hi hagi qui vol donar veracitat "a informes de la Guàrdia Civil". En aquest sentit, ha insistit que el seu cas no hauria arribat tan lluny judicialment si no fos per qui és i el projecte polític que representa.

La presidenta del Parlament, Laura Borràs   Joan Mateu Parra (1)
La presidenta del Parlament, Laura Borràs, durant la compareixença / Joan Mateu Parra

Expectativa i hermetisme al Parlament

"És precisament pensant en la dignitat del Parlament que considero que no he de dimitir", ha afegit la presidenta, després d'un matí on l'expectativa per aquesta compareixença ha estat màxima a la cambra catalana. Ha estat aviat al matí quan des de l'Oficina de Borràs han anunciat que faria una compareixença, sense indicar en cap moment per quina qüestió. Als passadissos, el que es comentava és que s'abordaria la delegació de vot de Lluís Puig, després que aquest mateix dimarts a la Mesa s'hagi rebut la notificació del Tribunal Constitucional que anul·la la seva delegació. Fins i tot fonts de Junts per Catalunya negaven saber el motiu de la compareixença de la presidenta. Finalment, però, Borràs ha centrat la seva intervenció a defensar la seva innocència i a carregar contra tot aquell que ha demanat la seva dimissió o bé explicacions.

La presidenta ha convidat els partits a "no contribuir a la degradació" alimentant el debat sobre ella. I s'ha dirigit directament als partits independentistes per demanar que denunciïn la "degradació democràtica que suposa el fet que la justícia actuï amb criteris polítics". "No podem aplaudir que hi hagi polítics que vulguin fer de jutges", ha afegit. Pel que fa al reglament del Parlament, ha reiterat que l'article 25.4 —que fixa que un diputat sigui suspès quan se li obre judici oral per delictes vinculats amb la corrupció— vulnera clarament la presumpció d'innocència i ha dit que no se sent interpel·lada per un article que parla de cometre delictes.

Què diuen els partits?

En cap moment Esquerra Republicana ha demanat públicament la dimissió de la presidenta, si bé és cert que els republicans havien exigit explicacions i sobretot que posi l'Interès col·lectiu de la institució per sobre del seu interès personal. En canvi, des de Junts per Catalunya en tot moment han tancat —com a mínim públicament— files amb Borràs, que també és la presidenta del partit. El PSC, per la seva banda, defensa la presumpció d'innocència de Borràs, si bé adverteix que és ella, i no la resta de partits, qui ha de prendre la decisió sobre la seva continuïtat. En canvi, els comuns s'han mostrat més contundents i reclamen la seva dimissió, fins i tot demanant que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, se sumi als seus reclams, i que la cúpula de Junts li retiri el suport. Un posicionament força similar al dels tres partits de la dreta espanyolista (Vox, Cs i PP), que es limiten a repetir i repetir que la presidenta ha d'abandonar el seu càrrec com més aviat millor.