La presidenta de Junts per Catalunya, Laura Borràs, ha assegurat aquest dilluns que "no posarà cap mena de problema" si el líder de Junts, Carles Puigdemont, vol tornar a ser president del partit. Tot i això, Borràs ha recordat que Puigdemont va deixar la presidència del partit per voluntat pròpia i ha defensat que "no li fa falta" cap càrrec orgànic per liderar l'organització que el mateix Puigdemont va fundar. Ho ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio, on ha insistit que no hi ha "cap polèmica" sobre el lideratge de Junts per Catalunya. 

Les paraules de Borràs arriben després que el líder de Junts a l'ajuntament de Barcelona, Xavier Trias, proposés que Puigdemont assumís de nou la presidència del partit. "Nosaltres farem un congrés i espero que en aquest congrés nomenem tots per unanimitat el president Puigdemont, perquè és el nostre president. El president del nostre partit", va dir literalment Trias, que va situar les eleccions del passat 23 de juliol al Congrés dels Diputats com a punt d'inflexió perquè Puigdemont recuperés les regnes del partit. "Un bon dia decideix de fer un pas endavant i dir: escolta'm, això s'ha de liderar", va insistir Trias. 

El pas al costat de Puigdemont el 2022

Puigdemont ja va ser president de Junts per Catalunya quan va fundar el partit entre el 2020 i el 2022, amb Jordi Sànchez de secretari general. Tanmateix, Puigdemont va voler assumir un paper de president a l'exili i del Consell de la República que representés la neutralitat política. Per això, es va desvincular dels càrrecs orgànics del partit, així com centrar-se en el seu paper al Parlament Europeu d'internacionalitzar el conflicte. En aquell congrés d'Argelers, també va plegar l'aleshores secretari general, Jordi Sànchez, perquè no comptava amb el suport de totes les famílies del partit. Això va portar Laura Borràs i Jordi Turull a teixir un pacte per ser presidenta i secretari general del partit, malgrat que dirigents com Anna Erra obtinguessin més vots que Borràs. 

D'altra banda, Borràs també s'ha pronunciat sobre l'amnistia, però ha esquivat si ella mateixa hauria de poder acollir-se a l'amnistia aprovada el passat dijous per les corts espanyoles. De fet, ho considera secundari i ho ha deixat en mans dels seus advocats, després de tenir sobre les seves esquenes una sentència de quatre anys i mig de presó per falsedat documental en el marc del cas de la Institució de les Lletres Catalanes. Amb tot, Laura Borràs no ha volgut “entrar en noms propis” que hagin de poder acollir-se a la llei d’amnistia i ha apuntat que els seus advocats, Gonzalo Boye i Isabel Elbal, “defensaran tots els meus drets vulnerats”. Ha subratllat que la norma aprovada pel Congrés “és una esmena a la totalitat a les polítiques de l’estat espanyol i els tribunals en la repressió contra l’independentisme”.

Refer la unitat independentista

Pel que fa a les negociacions per a la Mesa i la investidura, la presidenta de Junts ha sostingut que Carles Puigdemont “s’ha guanyat ser candidat a la investidura”. Per això, ha fet una crida a “refer la unitat independentista” i “buscar tots els suports i totes les aliances” per a fer-ho possible, començant per la constitució del Parlament, el pròxim dilluns 10 de juny.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!