La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha rebut aquest dissabte l’escalf dels seus seguidors en un acte organitzat pel seu grup de suport, que pretén defensar la seva innocència en el cas de la Institució de les Lletres Catalanes, on la presidenta està processada per prevaricació i frau administratiu, entre altres delictes vinculats amb la corrupció. En total, a l'Ateneu Barcelonès, on s'ha celebrat l'acte hi han assistit més de 400 persones: sala plena, sala annexa habilitada i gent a fora que ha esperat gairebé dues hores a què sortís la presidenta, ja que l'aforament estava complet. Els seguidors han mostrat una pancarta amb el missatge "no és justícia, és venjança". A dins, han pres la paraula presencial i telemàticament personalitats com Carles Puigdemont, Quim Torra o Ferran Mascarell. Davant tot aquest suport, Borràs, visiblement emocionada, ha assegurat que "mai tindrà prou energia per donar les gràcies" a la gent que l'acompanya: "Gràcies a la vostra força jo m'alço".
Pel que fa als seus companys polítics, de l'executiva de Junts hi ha assistit el secretari general, Jordi Turull, així com Aurora Madaula, Francesc de Dalmases, David Torrents i Ester Vallès, aquests últims molts propers a la presidenta. També ha assistit el president del grup al Parlament, Albert Batet. No s'ha deixat veure, però, cap membre del Govern, i preguntada sobre aquesta qüestió, Borràs ha assegurat que els consellers de Junts de la Generalitat han signat el manifest que li dona suport: "No he trobat a faltar a ningú", ha assegurat la presidenta, que ha subratllat que els assistents són gent que ha conegut la seva trajectòria i que "l'han volgut posar en valor".
Malgrat el sol radiant a fora que convidada viure un dissabte fora de la ciutat, la sala era absolutament plena. Durant l'acte, han pres la paraula polítics, escriptors, i cantants. Tots per mostrar-li el suport i carregar contra el que han qualificat de persecució judicial i injustícia. També hi han assistit força companys de la Institució de les Lletres Catalanes i de l'àmbit cultural, com també el represaliat Roger Español, que va perdre un ull l'1-O. L'acte ha començat amb la interpretació de Les noces de Fígaro per part d’Eulàlia Ara, que ha regalat un ram de flors a la presidenta. Abans, Borràs ha entrat a la sala i ho ha fet rebent una gran ovació que s’ha allargat sota els crits de “presidenta” i “independència”.
Puigdemont i Torra
S'han fet parlaments presencials i telemàtics. Un dels més ovacionats, el de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, que li ha traslladat el seu escalf i ha criticat que li estiguin fent una persecució política a través d'una justícia patriòtica que vol eliminar dissidents polítics: "L'única opció per poder tenir un país on la justícia no obeeixi a criteris polítics amb l'objectiu de perseguir la dissidència és tenir una república catalana independent. Rep tot el meu escalf", ha dit en un vídeo registrat des de Prats de Molló. També l'exconseller de Cultura a l'exili Lluís Puig li ha enviat el suport incondicional: "Si represalien una persona, ens represalien a tots".
També l'expresident de la Generalitat Quim Torra ha pres la paraula. De fet, Borràs ha explicat que la idea d'aquest acte es va gestar en un dinar entre Borràs i l'expresident de la Generalitat a la casa d'aquest, a Santa Coloma de Farners, "sota l'ombra d'un lledoner", el dissabte passat, amb l'objectiu aplegar sensibilitats diverses que han conviscut i treballat al llarg dels anys amb la presidenta de la cambra. "No som aquí per defensar la Laura ni justificar la Laura. La defensa són els parlaments que han seguit abans, que reconeixen la gestió pulcra, generosa i ambiciosa que va fer a la Institució de les Lletres Catalanes", ha dit Torra, que ha lamentat que amb la trajectòria d'honorabilitat que té, de sobte li caigui a sobre "la paraula corrupta". "És el més injust del món".
Efectivament, han intervingut i s'han projectat vídeos de múltiples persones del món de la cultura que li han enviat el seu escalf, que han assegurat que ella sempre els ha acompanyat, ajudat en els projectes i en la seva difusió, com és l'expresident de l'ILC Joan Elies Adell, la poetessa mallorquina Maria Antònia Massanet, el cantant Borja Penalba, o el director del Barnasants Pere Camps. I també qui va designar Borràs presidenta de la Institució, el llavors conseller de Cultura Ferran Mascarell: "Presidenta, la teva feina a la ILC fou impecable. La política catalana necessita persones com tu. No defalleixis. Tens tot el nostre suport per continuar endavant", li ha dit en la seva intervenció.
Aquest acte ha anat acompanyat d'un manifest difós pel grup de suport que ja ha rebut més de 8.000 adhesions, asseguren els responsables. El text, que porta per títol 'Laura Borràs, cultura, compromís i llibertat', defensa l'honorabilitat de la presidenta: "L'honorabilitat de Laura Borràs no es deu al seu càrrec, es deu a molts i molts anys de dedicació desinteressada per la cultura, pels creadors, per la literatura, per la llengua, pel país, per la llibertat, per la sobirania, per la memòria, pels Països Catalans. I és així com els mediocres no poden suportar la cultura, la saviesa, la intel·ligència. És així com els repressors no poden suportar Laura Borràs", apunta l'escrit, que assegura que els signants faran costat a la presidenta Borràs perquè ella sempre els ha fet costat.
Una setmana amb Borràs com a protagonista
Aquest acte arriba a finals d'una setmana on Borràs ha estat protagonista. Dimarts, davant pressions d'ERC i la CUP, va comparèixer per assegurar que malgrat el processament, no pensava a dimitir, així com també va sostenir que és víctima de la repressió de l'estat i va defensar la seva innocència. També va haver de gestionar, juntament amb la Mesa del Parlament, si acceptar o no la delegació de vot del diputat a l'exili Lluís Puig després del veto del Tribunal Constitucional: finalment s'ha optat per ignorar les indicacions del TC, però caldrà veure ara si el seu vot pot ser comptabilitzat.