Des d'aquest dijous Laura Borràs ja no pot exercir de presidenta del Parlament. Així ho ha acordat la Mesa extraordinària convocada aquest dijous a les 12 del migdia, on el PSC, ERC i la CUP han demanat aplicar l'article 25.4 del reglament del Parlament a Borràs, que estableix que s'han de suspendre els drets i deures d'un diputat quan se li obre un judici oral per delictes vinculats a la corrupció. La decisió arriba després que dimarts el magistrat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya resolgués obrir judici a la dirigent de Junts pels delictes de prevaricació i falsedat documental quan estava al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes. Un cop s'ha pres aquesta decisió, Borràs ha perdut tots els seus drets i deures com a diputada, el que també implica no poder ser presidenta del Parlament. Tampoc no tindrà dret a assistir als plens del Parlament, no podrà votar, no podrà participar de les comissions ni cobrar el seu sou.
🔴 Laura Borràs, suspesa com a presidenta del Parlament | DIRECTE
Fins a última hora tots els partits del Parlament excepte Junts per Catalunya han pressionat Borràs demanant-li que s'aparti voluntàriament, principalment per preservar la cambra d'una nova polèmica i no utilitzar-la per finalitats individuals. La presidenta de la cambra, però, fa setmanes que ja va anunciar que no pensava dimitir precisament per preservar l'honorabilitat de la institució, i així ho ha anat repetint dia rere dia. De fet, dimarts mateix al vespre, després que se li obrís judici, va fer un llarg fil de Twitter on va defensar una vegada més la seva innocència i va reiterar que és víctima del lawfare: "He dit i repetit que no dimitiré. Perquè fer-ho significaria acceptar que he fet el que m’acusen d’haver fet i no. I els que em vulguin morta, m’hauran de matar i embrutar-se les mans. Jo he vingut a fer la independència, no a suïcidar-me per l’autonomia", va proclamar la presidenta, per després demanar als partits independentistes que no la deixin caure.
La decisió presa a la Mesa no ha estat exempta de polèmica, i és que a les portes del Parlament s'han personat centenars de persones, convocades pel seu grup de suport, per mobilitzar-se contra aquesta suspensió i per denunciar que es tracta d'un cas de "persecució política", per reivindicar la seva presumpció d'innocència i preservar els seus drets fonamentals. Aquest grup de suport, impulsat per l'entorn de la presidenta, va fer fa unes setmanes un manifest per acompanyar Borràs en aquesta causa judicial, i va rebre l'adhesió de personalitats com Carles Puigdemont, Quim Torra o Lluís Llach, entre més de 7.000 persones.