“Se m’ha criminalitzat per perjudicar-me personalment i políticament”, ha afirmat amb contundència Laura Borràs en el seu ús de la darrera paraula en el judici per la seva gestió a la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) del 2013 al 2016, aquest dimecres en el TSJC. “No he comès cap delicte, ni he fraccionat contractes i no renunciaré a les meves conviccions de treballar per una república catalana independent, sigui quina sigui la sentència”, ha assegurat la presidenta de Junts, que ha estat interrompuda fins a dos cops pel president del TSJC, Jesús María Barrientos, amb la queixa dels seus advocats Gonzalo Boye i Isabel Elbal. La seva intervenció no ha superat els 16 minuts.
Borràs ha tancat la seva intervenció amb cites de Martin Luther King i de Mercè Rodorera per exigir justícia, “malgrat -ha afegit- que molts diuen que la sentència ja està escrita” i ha volgut expressar el seu patiment per aquests “cinc anys de procediment penal, 4 delictes i tres instàncies judicials”. Amb tot, la presidenta suspesa del Parlament ha assegurat que manté la seva integritat, i com ensenya a la seva filla que “l’ha acompanyat en tot aquest procés”, ella es defineix com “una persona treballadora, honesta i coherent” i, que seguirà treballant pel país, tot i que la sentència pot implicar la frenada total de la seva carrera política.
L’elevat càstig
En la seva intervenció, la presidenta de Junts no s’ha estat de criticar la “desproporcionada” condemna que li demana la Fiscalia. Certament, la fiscal Teresa Duerto no ha modificat la petició de càstig que demana per a Borràs: 6 anys de presó i 21 d’any d’inhabilitació a càrrec públic en considerar-la autora d’un delicte de prevaricació en concurs amb un de malversació de fons públics per haver concedit 18 contractes a Isaías Herrero, que sumen 335.700 euros, sense fer un concurs públic. Duerto ha assegurat que Borràs "va ordenar el fraccionament de contractes, va fer pressupostos falsos, i va saltar-se la normativa de contractació".
“És una acusació immerescuda i han assegurat que havia afavorit a un amic, i no és cert”, ha assegurat Borràs, que ha recordat que la van suspendre com a presidenta del Parlament per aquest cas “tot i que no és corrupció”. Borràs ha insistit a afirmar: “No renunciaré mai a les lletres catalanes i a la independència de Catalunya” i ha assegurat que la seva feina va ser “modernitzar una institució de la república catalana”, en referència que la Institució és una entitat autònoma.
“Pertanyo a un grup objectivament identificable”
Borràs ha exposat que l’administració és “garantista i amb molts tràmits”, que no ha volgut acusar a cap dels treballadors de la Institució que l’han incriminat en el judici, tot i que ha afegit que “la por és lliure”, ja que Roger Espar inicialment era investigat per aquests fets. “Pertanyo a un grup objectivament identificable”, ha reblat Borràs, fent referència a la sentència del TJUE, per insistir en la seva persecució política i que no desistirà de la seva feina de treballar per Catalunya.