Que la presentadora del programa de TV3 Preguntes Freqüents (FAQS), Laura Rosel, aparegués en pantalla el 27 de gener amb una samarreta del president Carles Puigdemont -un programa que va assolir un 22% de quota de pantalla- no vulnera el Llibre d’estil de la CCMA, segons un dictamen del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, que ha analitzat diverses emissions d’aquest espai per determinar si existia una línia editorial de posicionament polític.
El CAC ha actuat d’ofici per analitzar tres programes, els emesos els dies 27 de gener i 3 i 10 de febrer, amb la intenció d’esbrinar si la presentadora i els col·laboradors mantenien una presa de partit explícita. Tot i l’actuació d’ofici, aquest òrgan amb funcions de control de l’audiovisual a Catalunya va rebre també les queixes del Grup de Periodistes Pi i Margall, un eurodiputat i també una ciutadana a títol particular.
L’actuació del CAC s’ha fixat de forma específica en la samarreta de Laura Rosel del 27 de gener, amb una imatge de Carles Puigdemont. El programa es va emetre a pocs dies del fallit ple d’investidura de Puigdemont, i per això, el CAC determina que “en gairebé tots els programes existeix una vinculació entre la il·lustració de la samarreta i alguns dels temes tractats en el programa”, per afegir que en altres ocasions la samarreta té relació amb “la celebració d’efemèrides o festivitats pròximes”.
En aquest sentit, el Consell de l’Audiovisual considera que utilitzar vestuari relacionat amb el tema tractat “compleix amb les previsions del Llibre d’estil” de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i per això descarta que hi hagués un “posicionament determinat, atès que hi va haver diversitat d’il·lustracions”. En aquest aspecte es recorda, a més, que el programa del 3 de febrer, Rosel va lluir una samarreta amb el bust del monarca Felip VI, en motiu del 50è aniversari del naixement de l’actual monarca espanyol.
L’entrevista a Montilla, en clau d’humor
El mateix acord considera que l’entrevista al president José Montilla efectuada pel col·laborador del programa Maiol Roger el 5 de maig, va ser “una secció de caràcter humorístic, diferenciada de l’entrevista que la va precedir” i sustenta aquesta lectura en l’anàlisi de quatre edicions prèvies a l’entrevista a Montilla. “En tots els casos es va constatar que els recursos humorístics emprats pel Maiol Roger van ser similars”, conclou el dictàmen.