A partir del big bang del procés de l'octubre del 2017, els camins d'ERC i JxCat per arribar a la independència van bifurcar-se. Mentre Puigdemont i companyia han optat per insistir en la via de la confrontació, el partit de Junqueras ha triat arremangar-se a gestionar el mentrestant. La contraposició de models quedarà palesa de cara a les eleccions del proper 14 de febrer. A l'espera de conèixer els programes electorals, els noms escollits per a les primeres posicions ja apunten maneres.

ERC ja va designar fa un parell de setmanes el vicepresident Pere Aragonès com a cap de llista. Sense sorpreses. La incògnita era saber qui l'acompanyaria. I ElNacional.cat pot avançar que l'escollida és Laura Vilagrà (Santpedor, 1976).

Segons expliquen fonts del partit, l'elecció de Vilagrà "busca reforçar el perfil de gestió pensant en el futur Govern de la Generalitat que haurà de fer front de ben segur a una situació econòmica i social complexa després de la pandèmia de la Covid". Alhora, apunten que "aportarà també coneixement en el tercer sector vinculat a l’àmbit social i d’inserció laboral i en les institucions públiques" i posen en valor el seu perfil "independentista de llarga trajectòria". 

L'alcaldessa més jove de Catalunya

Desconeguda fins ara per la majoria del gran públic, independentista de pedra picada, experta en la gestió del dia a dia i militant d'ERC des de la seva joventut. Vilagrà és llicenciada en Ciències Polítiques i va ser delegada del Govern a la Catalunya Central des de gener del 2016 fins que el 155 la va destituir el mateix dia que la majoria dels consellers i el vicepresident entraven a la presó. Al seu perfil de Twitter es defineix com a politòloga, nedadora i mare de dues nenes.

Vilagrà ha crescut en la política local. Hi va posar el primer peu l'any 1999, com a regidora a l'ajuntament del seu municipi. Durant dotze anys, i tres mandats, va ser alcaldessa de Santpedor, del 2003 al 2015. En el moment de la seva investidura va convertir-se en l'alcaldessa més jove de Catalunya. Del càrrec no la van fer fora. Va plegar ella, argumentant que "és bo que els lideratges no s'eternitzin". Entre 2006 i 2011, va ser la veu del Bages al Parlament de Catalunya, on va exercir de diputada.

"Em vaig implicar en política perquè volia que Catalunya fos un país independent", va confessar Vilagrà en una entrevista a l'ACN el dia que van nomenar-la delegada del Govern. 

Contraposar gestió a confrontació

L'endemà que Junts per Catalunya hagi proclamat Laura Borràs com la seva candidata a presidir la Generalitat, Esquerra Republicana respon amb l'anunci de la seva número dos. El tiquet electoral que Vilagrà formarà amb Aragonès referma l'aposta per la via pragmàtica que ERC vol imprimir a l'independentisme. Es tracta, com tantes vegades han repetit els darrers mesos, de "gestionar el mentrestant", conscients que la independència no arribarà en els propers mesos i amb l'ombra de la crisi derivada del coronavirus ennegrint el panorama. 

Els republicans defensen que la pandèmia demostra més que mai la necessitat de comptar amb un estat propi, però mentre això no sigui possible, al partit s'imposa la idea que cal mantenir l'equilibri entre seguir lluitant per la independència però demostrant-se útils per la ciutadania. 

Així expliquen els quadres d'ERC l'acord de pressupostos rubricat amb Pedro Sánchez la setmana passada. A canvi de donar suport als números del govern PSOE-Podemos, els republicans han forçat la Moncloa a comprometre's amb una inversió de 2.300 milions a Catalunya al llarg del 2021. L'acord els ha comportat crítiques per part dels seus socis a la Generalitat. Junts per Catalunya considera que és un error. 

Iceta o Aragonès?

Amb la mirada posada en un escenari postelectoral fragmentat on serà inevitable haver de buscar aliats per construir majories, els de Junqueras han mogut fitxa els primers. Aquest cap de setmana, el president del grup parlamentari d'ERC i home fort del partit, Sergi Sabriàavançava en una entrevista a ElNacional.cat que si JxCat guanya les eleccions del 14-F, ells investiran el seu candidat. I demanava a Junts que es comprometessin a fer el mateix. Aquest dilluns, però, Laura Borràs ha tirat pilotes fora. I la portaveu Marta Vilalta ha redoblat el pressing. La també secretària general adjunta del partit ha apuntat que les properes eleccions la victòria se la disputen Iceta i Aragonès. Per això ha preguntat directament a JxCat "què faran si han de triar entre Iceta o Aragonès". 

L'escenari que planteja ERC de cara al futur més immediat és repetir l'aliança amb Junts i ampliar-la a la CUP, però també, més enllà de l'independentisme, als comuns. En canvi, i tot i la sintonia que mantenen amb el govern Sánchez, els republicans descarten de totes totes qualsevol mena de pacte amb el PSC. Ja no per governar, sinó de cap tipus. En paraules de Sabrià, tampoc acceptarien els vots dels socialistes catalans per investir Aragonès