El govern espanyol no es mou de la seva versió: l'informe de la comissió de Drets Humans del Consell d'Europa no posa en dubte l'estat de dret a Espanya, sinó tot el contrari. En aquests termes ha insistit aquest dimarts la ministra d'Exteriors, Arancha González Laya, preguntada per Junts per Catalunya al Senat. Lluny d'admetre el contingut del document, la màxima representant diplomàtica espanyola ha defensat que l'organisme "reconeix que l'Estat de dret al nostre país funciona correctament" i "expressa sense marge de dubte la seva confiança en l'ordre constitucional espanyol".
En la seva pregunta durant la sessió de control, Josep Lluis Cleries ha avisat la ministra que fa el "ridícul" interpretant de manera esbiaixada l'informe, recordant-li que "demana a l'Estat espanyol que indulti o alliberi els presos i retiri les peticions d'extradició contra els exiliats". De la mateixa manera, ha subratllat, el document exigeix la reforma de la rebel·lió i la sedició. En aquest context, el portaveu de Junts al Senat l'ha acusat de "manca de comprensió lectura", en el millor dels casos, o d'"afany de manipulació", en el pitjor. "La fabricació de fake news per part d'un govern és intolerable", ha reblat.
Però González Laya no s'ha mogut de la interpretació oficial d'aquest informe. Segons la ministra espanyola d'Exteriors, el document "reconeix l'ordre constitucional espanyol, el bon funcionament de l'estat de dret, la independència dels tribunals per resoldre els recursos". També, ha afegit, el Consell d'Europa avala que la seva aposta per la negociació política se circumscriu "dins l'ordre constitucional espanyol". Ja cap al final de la seva resposta, ha admès que "suggereix" la possibilitat d'indults i de revisar el Codi Penal, qüestions que està abordant el govern espanyol.
L'informe del Consell d'Europa
El Comitè d'Afers Legals i Drets Humans de l'Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa ha elaborat un informe sobre l’enjudiciament de polítics per declaracions fetes en l'exercici dels seus mandats, en què analitza les situacions a Espanya i a Turquia. Com a conclusió, aquesta comissió demana a les autoritats espanyoles la llibertat, a través de l'indult o altres vies, dels polítics catalans condemnats pel seu paper en l'organització del referèndum. Així mateix, reclama abandonar els procediments d'extradició contra els polítics catalans residents a l'estranger i que estiguin perseguits pels mateixos motius. La resolució adoptada per la comissió s'haurà de votar a l'Assemblea Parlamentària del Consell el mes de juny