El president del Parlament balear, Gabriel Le Senne, de Vox, ha amenaçat d'expulsar definitivament de la Mesa de la cambra balear les diputades socialistes Mercedes Garrido i Pilar Costa, que van ser expulsades aquest dimarts davant la negativa de canviar-se les samarretes amb la cara de les víctimes del franquisme, les Roges del Molinar i Aurora Picornell, coneguda com la Passionària de Mallorca. Le Senne considera que els fets esdevinguts durant el ple van ser d'una “gravetat extraordinària” perquè les dues diputades van "trencar amb la neutralitat" en portar aquestes samarretes. En declaracions als mitjans abans de la junta de portaveus d'aquest dimecres, ha manifestat que "no es pot perdre l'educació i el respecte a la institució i als càrrecs". Durant el ple de dimarts, Le Senne va tallar en fins a "12 ocasions" el micròfon d'una de les diputades i ella el va tornar a obrir. "Em sembla inconcebible que talli el micròfon a un diputat i el torni a obrir", ha afegit. 

Tensió al Parlament balear

Le Senne s'empara a l'article 88 del Reglament del Parlament, que preveu que quan els membres de la mesa vulguin intervenir en el debat, hauran d'abandonar la mesa i baixar a un escó. El president del Parlament balear ha afirmat "interpreto, amb el suport dels serveis jurídics, que d'aquí es deriva un deure de neutralitat de la mesa". En aquest sentit, ha apuntat que "una altra cosa és si es pot cridar a l'ordre per incomplir aquest deure", posant èmfasi que va cridar les diputades a l'ordre "pel desordre que amb aquesta actitud generen en el ple". Tanmateix, perquè la suspensió definitiva de les diputades socialistes sigui efectiva, no seria suficient amb els vots de Vox, ja que necessiten el suport de les tres cinquenes parts (36 diputats). Una estratègia que obligaria el PP a posicionar-se sobre aquesta qüestió en ple debat sobre el sostre de despesa i l'aprovació dels pressupostos del 2025. 

L'episodi entre Le Senne i les diputades es va produir a l'inici del debat en què s'havia de resoldre l'esmena a la totalitat dels grups d'esquerres a la derogació de la llei balear de memòria democràtica, la supressió de la qual ha promogut Vox, i quatre mesos després que Le Senne protagonitzés un episodi d'enfrontament amb les mateixes diputades. El passat 18 de juny Le Senne va trencar la imatge d'Aurora Picornell i les germanes Antonia i María Pascual que Garrido lluïa en la solapa del seu ordinador portàtil. Le Senne, imputat per aquest fet per delicte d'odi, ha argumentat que l'exhibició d'imatges de les tres dones assassinades per falangistes vulnerava l'obligació de neutralitat de la mesa del Parlament, mentre que l'esquerra ha replicat que cap article del reglament empara la seva decisió i que la imatge de víctimes de la repressió no pot ser considerada tendenciosa ni indecorosa. "Si cometo un delicte, acceptaré encantat la condemna", ha replicat el president del Parlament quan se l'ha advertit de les possibles conseqüències judicials de la seva decisió. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!