L'expresident de la Comunitat de Madrid Joaquín Leguina ha carregat contra el president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, i l'ha acusat de "jugar" amb el Tribunal Constitucional en referència a la llei d'amnistia que exigeixen des de ​​Junts per negociar la investidura. Leguina, que va ser expulsat del PSOE per mostrar suport a Isabel Díaz Ayuso, ha rebutjat qualsevol acord amb Carles Puigdemont i, per contra, ha reclamat un "acord lògic" entre les dues grans forces polítiques a Espanya: el PP i el PSOE.

Per a l'exsocialista, a la Constitució "no valen les interpretacions" i, per tant, una llei d'amnistia no hi té cabuda. "La cosa és claríssima: a la Constitució es prohibeixen els indults generals", ha assegurat en una entrevista a Cuatro, on també ha recriminat a Sánchez una deriva del PSOE. Segons Leguina, el president en funcions ha "eliminat" qualsevol instrument de discussió dins del partit socialista i, actualment, tenir-hi una "discussió és impossible". "Van arribar les primàries i se'n van anar a la merda els partits polítics", ha precisat.

Així mateix, ha subratllat que hi ha "altres solucions positives" per al PSOE que en cap cas passen per "lliurar la clau del govern a un senyor que està autoexiliat, fugit de la justícia, picar la justícia espanyola, carregar-se la independència de poders, etcètera". En aquest sentit, ha defensat un acord entre els socialistes i els populars, tal com va proposar Alberto Núñez Feijóo.

L'expulsió de Leguina

Cal recordar que Joaquín Leguina va ser expulsat del partit el desembre de 2022 després de donar suport a Isabel Díaz Ayuso durant les eleccions madrilenyes del 2021. L'Executiva Federal dels socialistes va obrir-li un expedient aquell any en interpretar que havia demanat el vot per l'actual presidenta, a qui fins i tot va acompanyar en un acte de campanya. L'expulsió, tramitada pel Comitè de Garanties del PSOE, va ser comunicada més tard al qui va ser primer president de la Comunitat de Madrid (entre el 1983 i el 1995), que va quedar suspès de militància. "És una forma de dir que em volen expulsar. No és una expulsió pròpiament dita", va precisar Leguina.

En aquella ocasió, l'expresident de la Comunitat de Madrid ja va advertir que això no el faria callar: "Si Pedro Sánchez pensa que amb aquests mètodes em tancarà la boca, que vagi pensant en una altra cosa", va assegurar, a la vegada que va reivindicar el dret a la llibertat d'expressió. "L'he fet servir tota la meva vida i el seguiré fent servir fins que em mori", ha afirmat.