L'expresident de la Comunitat de Madrid Joaquín Leguina ha estat expulsat del PSOE per donar suport a Isabel Díaz Ayuso, durant les eleccions madrilenyes del 2021. L'Executiva Federal dels socialistes va obrir-li un expedient l'any 2021 per entendre que havia demanat el vot per a l'actual presidenta, a qui va acompanyar en un acte de campanya dels comicis autonòmics: van visitar la Fundación Alma Tecnológica i es van fer una foto junts. Amb ells també hi havia l'ex secretari general del PSOE al País Basc Nicolás Redondo Terreros, a qui també se li va obrir un expedient — que finalment va ser arxivat.

Joaquin Leguina, Isabel Diaz Ayuso y Nicolas Redondo Terreros / Europa Press
La polèmica foto de Joaquín Leguina i Nicolás Redondo Terrero amb Isabel Díaz Ayuso / Europa Press

La decisió va ser comunicada aquest dimarts vespre, amb el detall que l'expedient ha estat tramitat pel Comitè de Garanties del partit i ha derivat en l'expulsió de qui fou el primer president de la Comunitat de Madrid (entre el 1983 i el 1995). Ell mateix va precisar a Europa Press que va rebre al seu domicili un burofax de Correus en el qual s'afirma que li han suspès la militància. "És una forma de dir que em volen expulsar. No és una expulsió pròpiament dita", va assenyalar. Però la cosa no acabava aquí: "Ja puc votar a qui em doni la gana, però no sé a qui votar. Si vostè té alguna idea...", ha dit aquest dimecres en una entrevista amb Efe.

Leguina no marxarà al PP

Leguina ha deixat ben clar que no callarà: "Si Pedro Sánchez pensa que amb aquests mètodes em callarà la boca, que vagi pensant en una altra cosa". Quan acabi el pont, parlarà amb els seus advocats i dissenyaran una estratègia dins o fora del PSOE. A més, s'ha ratificat en el fet que tornaria a fer-se la foto amb Ayuso i ha reivindicat el dret a la llibertat d'expressió. "L'he fet servir tota la meva vida i el seguiré fent servir fins que em mori", ha assegurat. Això sí, sobre la qüestió del vot ha reconegut que no s'acostumarà "fàcilment" a votar un altre partit que no sigui el PSOE i ha insistit en la idea que no marxarà al PP. "Al PP el respecto. És un partit constitucionalista, respectable, de centredreta. Però jo soc de centreesquerra, soc socialdemòcrata", ha expressat.

 És veritat que va ser "més roig" quan era més jove i que els seus referents socialistes són els més grans, els de la seva generació. Llavors, té dificultats per dir qui són les persones que admira ara dins del PSOE: "Em semblen bé determinats alcaldes... Emiliano García Page, que viu a Toledo; Javier Lambán... em sembla bé l'extremeny (Guillermo Fernández Vara). Em sembla bé molta gent dins del partit, sobretot els qui són de la meva generació". D'entre els socialistes més joves ha destacat Juan Lobato (Madrid), tot i que no ha respost si el votarà. "És una pregunta impertinent", ha defensat. Això sí, ha comentat que ho té "una mica difícil" a les següents eleccions autonòmiques.

La reacció de Juan Lobato i Reyes Maroto

Al respecte, el mateix Lobato ha reaccionat a les paraules de Leguina i ha lamentat que no hagi rectificat. "Sincerament, m'hauria agradat més que Leguina hagués rectificat, que hagués traslladat el seu suport al partit i al president del govern espanyol. Però per desgràcia és així, les normes s'han de complir", ha manifestat el candidat socialista a la Comunitat de Madrid. Unes paraules que ha subscrit la candidata a l'alcaldia madrilenya, Reyes Maroto: "Cal saber rectificar".

Tornant a Leguina, l'expresident madrileny ha dit d'Ayuso que té coses que li agraden i altres coses que no. "No és per dir que és una feixista i coses així. No és veritat. És una persona normal i corrent, com vostè i com jo", ha considerat, abans d'afirmar que només "compleix amb el deure de presidir la Comunitat de Madrid". Així doncs, ha insistit en la idea que tornaria a repetir la polèmica foto. "La tornaria a fer, sí. Perquè vam invitar a tothom, també al candidat del PSOE, però no van venir", ha conclòs.