Amposta es vestirà de blau cobalt aquest diumenge 7 de febrer en contra del Pla Hidrològic de la Conca de l'Ebre, que el Govern espanyol en funcions va aprovar el passat 8 de gener per reial decret. El lema de la concentració és "L'Ebre sense cabals és la mort del Delta" i li donen suport nombroses entitats. Deu claus per entendre la convocatòria.
1. Què és el Pla Hidrològic?
El Pla Hidrològic obre la porta a 52 nous embassaments, a banda dels 20 que ara funcionen, i a nous transvasaments en forma de venda de l'aigua de l'Ebre entre regants. L'objectiu és abastir 465.000 hectàrees més de regadiu entre 2016 i 2020.
2. Qui convoca la manifestació?
La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), que es va crear el 2000 per manifestar-se en contra de la política de transvasaments que el Govern de José María Aznar va aprovar aquell mateix any amb el suport de CiU al Congrés.
3. Quina és la queixa?
La finalitat de la manifestació és mobilitzar-se contra el Pla Hidrològic que, segons la PDE, ha tornat a encendre les alarmes al Delta, perquè "preveu uns cabals mínims [del riu al seu pas pel Delta] molt per sota dels aprovats per la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre".
4. Situació
El document aprovat preveu un cabal ecològic pel riu Ebre de 3.000 hectòmetres cúbics l’any, mentre que les xifres consensuades a Catalunya estableixen una forquilla que va des dels 5.871 hectòmetres cúbics als 9.907, segons sigui l'any sec (baixa pluviometria) o humit (alta).
5. El plany
Un cabal de menys de 5.500 hectòmetres cúbics suposaria que "arribi menys aigua al Delta", segons la portaveu de la PDE, Susanna Abella, i això comportaria que hi hagi menys sediments i el "foment de la seva desaparició". Tot plegat "trenca amb la directiva de l’aigua, la d’hàbitats i la d’aus".
6. Suports
A la manifestació hi assistiran representants de l'ANC, de l'AMI i d'Òmnium. També hi aniran el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras; diputats de Junts pel Sí, del PSC i de la CUP i representants de Demòcrates de Catalunya com Núria de Gispert. També hi seran En Comú Podem i Unió.
6. Recorregut
La marxa sortirà a les 12 h del Parc dels Xiribecs d'Amposta i avançarà uns 1.700 metres fins al Pont Penjant. Allà s'hi llegirà el manifest, es faran parlaments i hi haurà actuacions musicals a càrrec de Joan Rovira, Riu en So i Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries.
7. Precedents
El Govern de José María Aznar ja va aprovar l'any 2001 un Pla Hidrològic que tenia per objectiu transvasar aigua de l'Ebre al País Valencià i Múrcia. El llavors ministre d'Agricultura, Miguel Arias Cañete, ja va deixar clar que el Pla s'aprovaria "per collons" i seria "un passeig militar". Aquell govern del PP tenia, com ara, majoria absoluta a les Corts.
8. 'Déjà vu'
Llavors ja es va celebrar una multitudinària manifestació que va omplir les Terres de l'Ebre de protestes en contra del Pla Hidrològic Nacional de l'any 2000. El 2005, l'Executiu de José Luis Rodríguez Zapatero el va anul·lar però aquest Govern en funcions d'un PP amb majoria absoluta l'ha tornat a aprovar. Les manifestacions han estat constants, com aquesta del 2014:
9. Avís a Europa
Una delegació d'eurodiputats visitarà dilluns 8 el Delta de l'Ebre, un dia després de la marea blava d'Amposta. Després es reuniran amb la Coordinadora Antitransvasaments i amb la PDE per conèixer de quina manera afectarà el Pla. Entre els eurodiputats hi seran els catalans Javi López (PSC) i Ernest Urtasun (ICV). Els populars van vetar la presència del convergent Ramon Tremosa.
10. Confiança en la UE
El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Francesc Xavier Pallarès, confia que la Unió Europea faci "rectificar" al Govern espanyol, perquè "hi ha criteris tècnics que asseguren que manca aigua al tram final del riu" per sostenir la producció agrària, la fauna, la flora i el paisatge.