Les juntes de tractament de les presons proposen el segon grau, el règim tancat, per als 9 presos polítics condemnats pel Tribunal Suprem.

Ha estat "després d'una llarga deliberació i un llarg debat i sense unanimitat". Així s'ha pres la decisió, segons ha explicat el director general de Presons, Amand Calderó.

La proposta l'han acordada les juntes de tractament de les tres presons, que s'han reunit a les 9 del matí simultàniament a Lledoners, Puig de les Basses i Mas d'Enric.

El desacord d'alguns dels membres de les juntes de tractament ha vingut donat per la possibilitat de proposar un tercer grau per als presos polítics, que els permetria sortir de la presó durant el dia. 

Fins d'aquí a dos mesos com a màxim no es decretarà oficialment el segon grau, i això endarrerix la petició dels permisos, que requereixen haver completat un quart de la condemna. La confirmació, que depèn del servei de classificació de la secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima del departament de Justícia, que dirigeix Ester Capella (ERC), no arribarà abans de finals d'any, segons ha explicat Calderó.

No hi ha tractaments específics per al delicte de sedició. És un cas excepcional i complex i amb un intens debat polític de rerefons, amb les negociacions entre ERC i el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez en marxa.

La demora en la decisió i el fet que dimarts, des d'ERC, ja s'apuntés el segon grau, va incomodar les famílies d'alguns dels presos, que consideren que sense el tercer grau és difícil la reinserció i la possibilitat de reorientar la seva vida professional. Tots estan inhabilitats i per tant no poden exercir cap càrrec públic ni poden treballar a l'administració pública.

El director general de Presons, Amand Calderó. Foto: Sergi Alcàzar

La classificació es revisarà en un termini màxim de 6 mesos, també ha dit Calderó, que ha fet l'anunci després d'explicar les competències. Calderó ha remarcat que "els professionals de les presons treballen al marge del soroll. Amb rigor, honestedat i independència".

"Són casos singulars amb els quals el servei penitenciari no s'ha trobat mai" ha admès Calderó. Ara el servei de classificació estudiarà l'acord de les juntes de tractament.

L'alternativa ara al tercer grau és aplicar l'article 100.2, que garanteix els permisos per sortides de la presó. Això vol dir que si algun dels reclusos troba feina, podria fer la petició i li podrien donar el permís. O bé, com és el cas de Carme Forcadell i Dolors Bassa, se'ls podria concedir per cuidar familiars.

Per aplicar aquest concepte no hi ha termini, només els dos mesos que comencen a comptar des d'ara perquè es confirmi el segon grau.

Amb el segon grau, quan estigui adjudicat, els nou presos i preses tindran 36 permisos per sortir de la presó un cop hagin complert un quart de la pena. Amb el tercer grau, a banda d'anar a la presó només per dormir, accedirien a 46 permisos i no caldria el compliment d'un quart de la pena.

Risc pels permisos de Nadal

Ara s'obre un termini de dos mesos en què les juntes de tractament marcaran els objectius per a cada intern i el servei de classificació ha de ratificar l'acord per al segon grau. Fins que no hi hagi la resolució definitiva, cap dels presos polítics podrà demanar cap permís penitenciari.

En el cas de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, que al desembre hauran complert ja un quart de la pena, els pertocaria poder sortir per passar el Nadal a casa, per exemple, però fins que no hi hagi resolució definitiva no ho poden ni demanar.

Quan el servei de classificació hagi resolt, es podrà recórrer davant del jutge de vigilància penitenciària corresponent. La decisió d’aquest jutge es podrà recórrer, en última instància, davant del tribunal sentenciador, que és el Tribunal Suprem.

Alguns dels advocats dels presos, intuint la decisió de les juntes de tractament, ja havien anunciat que presentarien recursos davant el segon grau. Creuen que els pertoca un tercer grau que els permetria sortir durant el dia i només anar a la presó a dormir.