La líder del Sinn Féin, la irlandesa Mary Lou Mc Donald, reclama al PSOE que no es limiti a un diàleg amb Catalunya “que només sigui sobre l’statu quo” i parteixi del “reconeixement als catalans que volen exercir el seu dret a l’autodeterminació”. "La qüestió de la independència de Catalunya no serà vençuda als tribunals”, ha assegurat en una entrevista amb l'ACN des de Brussel·les.
“Un govern a Madrid ha d’entrar en un diàleg substancial que sigui realment sobre l’afer, perquè en el nucli d’això hi ha el respecte de la voluntat de la gent”, ha afirmat. Segons ella, el reconeixement és “el primer pas” a partir del qual es construeix un diàleg, que ha de ser una “oportunitat oberta i democràtica” perquè els catalans puguin expressar la seva preferència “per la llibertat i la independència”.
Per la història d’Irlanda, apunta, sap “del cert” que l’única via per aconseguir un canvi polític és “un diàleg sobre una base d’iguals, la premisa de respecte i un reconeixement implícit i explícit de la legitimitat democràtica de les raons de l’oponent”. “No hi ha cap altra via per resoldre de forma democràtica i pacífica aquesta qüestió”, insisteix Mc Donald.
“De la nostra experiència sabem que quan un govern intenta reprimir o frustrar l’esperit democràtic de la gent, la gent ho resistirà”, diu Mc Donald, que considera que l’actitud de l’estat espanyol arran de l’1-O ha estat “vergonyosa” i ha “deshonrat el seu prestigi”.
“Crisi de la democràcia”
Segons ella, la crisi actual és “una crisi de la democràcia”: “No puc imaginar-me cap escenari on seria acceptable per un govern suprimir la voluntat de la gent per autodeterminar-se i aconseguir-ho per vies democràtiques”.
En aquest sentit, lamenta que amb el judici al procés es “castigui la gent simplement per votar, per posar unes urnes”. “És castigar els líders polítics per dur a terme el seu rol representatiu al Parlament”, denuncia. “El que cal és diàleg, no càstig”, destaca amb la mirada posada en el govern espanyol que es formi després de les eleccions del 28A.
“Sempre hi ha la possibilitat de diàleg, sigui qui sigui qui lideri el govern ha d’entendre que la qüestió catalana no marxarà”, reivindica, afirmant que seria “molt irresponsable” no tenir com una prioritat abordar-ho “de forma constructiva”.
Silenci d’Europa
En l’entrevista, la líder irlandesa es mostra “preocupada” pel fet que “tantes altres democràcies hagin estat tan callades sobre l’afer català”, tot i que no especifica quines. En aquest sentit, veu amb bons ulls les candidatures d’Oriol Junqueras i Carles Puigdemont per a les europees, ja que creu que “porta la qüestió de Catalunya al debat europeu”.
En un moment en què el Brexit planteja preguntes sobre el projecte europeu i la seva direcció, afirma, no seria “responsable” apartar Catalunya i el debat sobre l’autodeterminació, “sinó al contrari”. “No només beneficiaria la gent de Catalunya i Espanya, també podria aportar confiança als ciutadans europeus en general que les institucions són capaces d’escoltar i no fugen de les qüestions difícils”, apunta.
“La gent necessita veure el respecte de la democràcia en acció, el reconeixement de les aspiracions totalment legítimes d’autodeterminació”, conclou Mc Donald.