Tot i l'enfrontament obert amb els líders històrics del partit per l'estratègia —necessària si vol governar— de pactar amb l'independentisme per aconseguir revalidar el càrrec a la Moncloa, Pedro Sánchez sembla que encara té el múscul territorial i les bases a favor seu i així s'ho han demostrat aquest diumenge. Tots els secretaris provincials del PSOE han signat un manifest en el qual demanen a Sánchez que avanci pel camí de formar un govern "progressista i de convivència" que doni continuïtat als darrers anys "d'avanços" a Espanya; amb un gest que es llegeix entre línies com un aval a la política del líder socialista amb Catalunya i l'independentisme a canvi d'aconseguir el suport necessari per a la seva eventual investidura

"Avui Espanya compta amb una majoria per a avançar en un projecte de progrés i convivència", assenyala el manifest signat per secretaris generals provincials i insulars del PSOE, primeres i primers secretaris de les federacions del PSC i representants de les federacions uniprovincials del partit. El manifest ha estat presentat en una trobada celebrada a l'Escola Julián Besteiro, a Madrid, pel secretari general del PSOE de Badajoz, Rafael Lemus; el de Lleó, Javier Cendón, i la de Huelva, Maru Limón, i ha estat signat ja per l'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero.

"Reconeixement de la diversitat i esperit de convivència"

En el document, els secretaris provincials secunden i animen a Sánchez a treballar per a aconseguir de nou la seva investidura com a president del govern espanyol. "La confiança en ell —diuen— és la confiança que dipositem en la formació d'un Executiu progressista que obri una nova etapa d'avanços socials, en favor d'una democràcia assentada en la igualtat de gènere, en la convivència que descansa en el reconeixement de la diversitat d'Espanya, de la seva memòria democràtica i de l'esperit de convivència".

Els signants asseguren que afronten aquesta nova etapa "amb plena il·lusió i determinació" i demanen a Sánchez que l'encapçali per a conformar un Govern de progrés i convivència, d'"una Espanya moderna, social, feminista, europeista, de referència en drets i llibertats", afegeixen. "Una Espanya en pau”, prossegueixen, i "enfront d'una estratègia política de terra cremada, que ho fia tot a les desqualificacions i a l'atac personal al nostre secretari general, farem valer tot el respecte que el PSOE mereix", postil·len.

Tenses negociacions amb l'independentisme i part del PSOE en contra

El manifest del múscul territorial del partit en suport de Sánchez arriba tot just en un moment on històrics dirigents del partit, com Felipe González o Alfonso Guerra, així com membres de l'ala més dretana, com García-Page o Javier Lambán, han criticat durament la direcció actual per l'estratègia de pactar amb l'independentisme català una eventual amnistia pels encausats del procés a canvi del suport a la investidura. D'aquesta forma, el partit tracta de mostrar la imatge d'unitat que els versos lliures han minat i que la dreta ha aprofitat per apel·lar al transfuguisme i trencar la disciplina de partit. Les negociacions de moment continuen i sembla que serà encara més complicat, ja que l'independentisme ha apujat el preu i exigeix també autodeterminació