La Línea de la Concepción no es dona per vençuda en la seva lluita per l'autodeterminació. L'Ajuntament d'aquest municipi de Cadis ha rebut la negativa del govern espanyol a celebrar una consulta per independitzar-se d'Andalusia i passar a ser una Ciutat Autònoma, si bé volen romandre a la mateixa província. El Consell de Ministres ha rebutjat, tal com ja esperaven, la petició del consistori de fer un referèndum per decidir escindir-se de la comunitat andalusa. Amb tot, el govern municipal no creu que sigui el final del seu 'procés', i per això han assegurat que recorreran la decisió de l'Executiu de Pedro Sánchez amb un contenciós-administratiu al Tribunal Suprem, el següent pas en el seu 'full de ruta' cap a l'autodeterminació, avança elDiario.es.

No tenen competència per temes de "transcendència constitucional"

Els paral·lelismes entre el procés d'independència català i el d'aquest municipi gadità són evidents. Fins-i-tot els ciutadans de La Línea ja parlen de 'procés', encara que l'alcalde, Juan Franco, assegura que no vol ser "una caricatura de Puigdemont del sud", encara que admet que "no li falten ganes" per "posar urnes sense permís". Els arguments del Consell de Ministres per negar la consulta també fan venir déjà-vu, i és que consideren que la petició transcendeix les competències d'un consistori i passa a ser una qüestió "d'interès nacional de transcendència constitucional". De la mateixa manera, empren l'argument que els ciutadans de La Línea estarien decidint per a tots els andalusos, i que el referèndum "vulneraria el dret a la participació política dels andalusos". Davant la negativa de Madrid, l'Ajuntament ha elevat la consulta popular als tribunals i asseguren que tenen altres vies per assolir els seus objectius si el Suprem tampoc els dona la raó.

Més recursos per a La Línea

El partit que encapçala el govern municipal, 100x100 Línea, va fer la promesa electoral de deliberar el futur del municipi amb la finalitat d'haver de dependre menys en termes econòmics de Gibraltar, sobretot després d'un Brexit 'dur'. Una bona part de la població ha de creuar cada dia la frontera per anar a treballar a territori britànic i les diferències entre ambdues zones són substancials: mentre que la renda per càpita de Gibraltar és força alta, la de La Línea se situa en un índex molt baix i, de retruc, això comporta més atur. Des de l'executiu municipal, sostenen que tots aquests factors urgeixen a tenir "un tracte diferencial". Si es convertissin en ciutat o comunitat autònoma, expliquen que podrien accedir als fons europeus de recuperació, per exemple. Ara bé, per poder celebrar aquesta consulta, defensen que està previst tant a la Constitució com a l'Estatut d'Autonomia d'Andalusia. En concret, fan referència a l'article 144.a de la Constitució, que expressa que "les Corts Generals, mitjançant llei orgànica, podran, per motius d'interès nacional, autoritzar la constitució d'una comunitat autònoma quan el seu àmbit territorial no superi el d'una província".