El Grup Koiné, que aplega més de 200 professionals de la llengua, ha redactat un manifest en què exigeix als partits independentistes que incorporin el debat sobre l’estatus que ha de tenir el català, com una de les qüestions fonamentals del procés de construcció de la República catalana. “Un dels grans problemes de la nova república, potser el més important, serà el problema lingüístic, perquè afecta la base mateixa de la cohesió social”, apunta el manifest.
El col·lectiu, que va néixer en el si de l’Assemblea Nacional Catalana, argumenta que el bilingüisme situa el català en una posició d’igualtat fictícia respecte del castellà: “La ideologia bilingüista no és res més que una forma d’encobrir i legitimar la subordinació d’una llengua a l’altra i el consegüent procés de substitució lingüística que pateix la societat catalana”. El manifest afegeix que “la llengua de la immigració (no només l’espanyola) pren a tots els efectes el rol de llengua del país i llengua nacional i, contràriament, la llengua del país es va reduint i acabarà desapareixent”.
Per aquest motiu, el Grup Koiné denuncia que “alguns grups polítics, sota la capa de la ideologia bilingüista, proposen per a la futura República catalana que l’anormalitat lingüística actual continuï essent garantida i esdevingui falsa normalitat”. Per tot plegat, demanen que s’incorpori al procés constituent la voluntat d’articular la llengua catalana com a eix integrador de la ciutadania.
El Grup Koiné presentarà públicament el manifest Per un veritable procés de normalització lingüística a la Catalunya independent el proper dijous al vespre, al paranimf de la Universitat de Barcelona. Pau Vidal, Diana Coromines, Àngels Folch i Josep M. Virgili són alguns dels integrants del col·lectiu.