A les portes de la constitució dels ajuntaments, el PP i Vox continuen batallant per als pactes a les comunitats autònomes en les quals els governs encara estan en discussió. Alguns acords són més necessaris que altres per revertir el color dels executius autonòmics. Un dels que més balla és el del País Valencià, on els populars necessiten el suport de Vox per desbancar els socis del Botànic. Els números són els números. En aquest context, els populars han començat a dibuixar les primeres línies vermelles amb l’extrema dreta, a qui recorden que no s’entendran amb el candidat de Vox al País Valencià, Carlos Flores, que arrossega una condemna per violència masclista. “No s’hauria de dedicar a la política, a l’exercici públic, a la representació dels ciutadans”, ha dit el portaveu de campanya, Borja Sémper, aquest dilluns.
Els populars marquen la ratlla a Vox i veuen “una línia vermella” al voltant “d’aquest cas de violència masclista”. “Ha complert amb la societat, però no és una persona que representin els ciutadans en igualtat de condicions que la resta de persones”, ha dit en referència a Flores, condemnat el 2022 per l’Audiència de Valencia amb un any de presó per “violència psicològica habitual” contra la seva exdona i 21 faltes de coaccions, injúries i vexacions. Amb tot, a la cúpula del PP afegeixen que la negociació depèn dels líders territorials, en aquest cas de Carlos Mazón, que va guanyar les eleccions amb solvència. A més, argumenten que el líder de Vox no ha dit que vulgui entrar al govern valencià.
El cert és que, per ser investit, Mazón necessita almenys el vot positiu de 7 dels 13 diputats de Vox a les Corts Valencianes per superar els 45 que sumen Ximo Puig (PSPV-PSOE) i Joan Baldoví (Compromís). Es tracta d'un gruix important de vots que dona ales a l’extrema dreta per exigir alguna cosa més que el suport extern. Però, en qualsevol cas, el resultat de la negociació s’ha d’emmarcar en la cadena de tractes que totes dues formacions estan establint en ajuntaments i comunitats. Pel que fa a les comunitats, els acords a la dreta seran fonamentals a les Illes Balears i a Extremadura, al marge del País Valencià, on el PP no suma més que tota l’esquerra junta. La calculadora és la calculadora.
El cas és que Vox amaga les seves intencions ni concreta fins a quin punt es volt implicar en els executius regionals. L’ultradreta ha insistit en les últimes setmanes que la seva línia vermella és “el respecte” als seus votants, sense fer de “cotxe escombra” del PP ni aportar “gratuïtament” els vots. Si cal, amenacen, faran repetir eleccions. La negociació va per barris perquè, des de Vox, estan convençuts que els acords seran possibles “en la majoria, sinó tots” els llocs en els quals la suma és imprescindible per evitar governs de la dreta. Als 135 ajuntaments on hi ha d’haver entesa peti que peti per evitar el govern de l’esquerra, el secretari general de Vox, Ignacio Garriga, ha fet una crida a segellar pactes, ha garantit que negociaran “on faci falta i fins on faci falta”, encara que deixant clar que no acceptaran “xantatges” ni “pressions”.