El cantautor i president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Lluís Llach, ha apel·lat aquest dissabte als socis de l'entitat independentista perquè trenquin el "cercle viciós" de les "baralles caïnites" entre partits independentistes, que atribueix a una conseqüència de la "violència i repressió inaudita" per part de l'Estat per "dividir", i els insta a omplir els carrers aquest Onze de Setembre en la mobilització que convoca cada any l'entitat. En una carta enviada als socis, Llach remet a les mobilitzacions massives de la darrera dècada amb motiu de la Diada per a repetir-ho enguany i que sigui un "èxit rotund".
"Poderoses forces polítiques i lobbies espanyols volen que girem full", comença Llach la seva missiva, en la qual afirma que "l'Estat espanyol ha desfermat una violència i una repressió inaudita contra un moviment pacífic i cívic". "Espanya està fent molt més alta la paret que hem de saltar, vol crear divisió sobre com superar aquest mur, al mateix temps que es multipliquen les baralles caïnites entre partits independentistes", assenyala el president de l'ANC.
Tot seguit, Llach insta a "trencar" amb aquesta dinàmica i omplir els carrers aquest Onze de Setembre "amb la participació de milers de militants i simpatitzants" de l'Assemblea i la resta d'entitats independentistes que convoquen la mobilització amb motiu de la Diada —Òmnium Cultural, Consell de la República, Associació de Municipis per la Independència, CIEMEN, els CDR i la Intersindical—. "Tenen por quan els independentistes sortim al carrer i per això volen que oblidem els formidables Onzes de Setembre en què milions de catalans han omplert els carrers amb el nostre clam", apunta.
Contra el "robatori fiscal"
Per a mobilització, el president de l'ANC remet als diversos problemes que afronta Catalunya i que Llach atribueix a la "dependència d'Espanya": la "minorització lingüística que aboca a la desaparició del català, l'espoli fiscal que retalla els serveis socials, la repressió judicial, el deteriorament del medi natural, l'afebliment de la nostra sanitat, l'empitjorament de les nostres escoles, el caos de les nostres vies de comunicació". De tot plegat, Llach destaca el "robatori fiscal" que "fa impossible la viabilitat estructural i econòmica i empobreix l'horitzó del nostre futur".