Poques hores després de treure la pancarta de suport als presos per ordre de la Junta Electoral Central (JEC), ja hi ha una nova pancarta a la façana del Palau de la Generalitat. L'han desplegat el cantautor Lluís Llach, l'actriu Sílvia Bel, el periodista Antonio Baños i la portaveu de Somescola, Teresa Casals, i llueix el lema "Llibertat d'opinió i expressió. Article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans".
La pancarta original ha estat retirada avui a dos quarts de quatre de la tarda per dos treballadors de la Generalitat, tot just després que es conegués l'ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) als Mossos d'Esquadra perquè la despengessin de manera immediata. L'ha substituït la mateixa pancarta que ja es va penjar la primavera passada, quan la Junta Electoral també va reclamar retirar la de suport als presos de cara als comicis del 28-A.
L'ordre de la JEC ha arribat arran d'un recurs de l'associació Impulso Ciudadano al·legant que els edificis públics han de mantenir la neutralitat durant els períodes electorals. El president Quim Torra va presentar un altre recurs en contra de la retirada però, finalment, l'alt tribunal ha donat l'ordre als Mossos, un cop expirat el termini per treure-la, i després que Torra anunciés que no ho faria.
"Quatre amics que ens hem posat d'acord"
Segons han explicat a la premsa, Llach, Bel, Baños i Casals s'han posat d'acord de manera espontània quan han tingut coneixement a través dels mitjans que es retiraria la pancarta que hi havia fins ara. Han pogut accedir a Palau amb permís. "Hem vingut quatre amics que ens hem posat d'acord, sabíem que s'havia de treure una pancarta i hem posat aquesta", ha relatat el cantautor Lluís Llach. "És un atemptat a la llibertat d'expressió que no es pugui dir que estem a favor de la llibertat dels presos polítics", ha dit Llach. "I més ara que en lloc de nou en tenim setze", ha afegit.
La portaveu de Somescola, Teresa Casals, ha subratllat que tothom ha de poder expressar "el que li sembla" i que si es diu que 'no' és que "no es viu en democràcia sinó en una dictadura". "Hem demanat si podíem fer-ho i ens han dit que endavant", ha concretat davant la insistència de la premsa per saber com han pogut accedir al Palau de la Generalitat.
Per la seva banda, l'exdiputat Antoni Baños ha dit que la polèmica sobre la retirada de la pancarta i la idea que l'espai públic no ha de tenir missatges polítics és "falsa" i "horrorosa". Baños ha explicat que al carrer és on hi ha d'haver els missatges i que precisament el Palau és "adient" per demanar una cosa tan "legítima" com la llibertat d'uns dirigents polítics que han estat empresonats sense estar condemnats. Amb tot, ha dit que el que no és legítim és utilitzar els aparells de l'Estat per fer "callar" els que no volen que hi hagi "presos polítics".
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha agraït al vespre a través del seu compte de Twitter que Baños, Llach, Bel i Casals "·s'hagin ofer a penjar la pancarta i el seu compromís amb la llibertat d'expressió".
Agraeixo a @antoniobanos_, @lluis_llach, @SilviabelB i @tcasalsrubio que s'hagin ofert a penjar la pancarta i el seu compromís amb la llibertat d'expressió pic.twitter.com/fg8Z6QTgBi
— Quim Torra i Pla (@QuimTorraiPla) September 27, 2019