Desenes de persones han protestat aquest dissabte al matí a les portes de l'Audiència Provincial de Barcelona, situada al passeig Lluís Companys, per denunciar el que consideren "impediments" de l'Estat a l'hora de "clarificar responsabilitats" pels atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils del 17 d'agost del 2017. Coincidint amb el setè aniversari del 17-A i sota el lema 'La judicatura espanyola tapa els crims d'Estat i de falsa bandera', els concentrats reclamen esclarir "qui hi ha darrere" dels fets i depurar "responsabilitats".

La concentració l'ha organitzada la Plataforma ciutadana 17-A i entre els manifestants hi havia el cantautor i president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Lluís Llach, i la presidenta de Junts i expresidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs. També han assistit l'advocat i exdiputat de Junts al Parlament Jaume Alonso-Cuevillas i l'actor Lluís Marco.

 

"No és justícia, és una vergonya", han clamat els manifestants des de l'inici de la concentració, que ha arrencat amb un minut de silenci i tot seguit una interpretació musical. Durant la protesta, una vintena dels manifestants han desfilat amb pancartes on es llegia "17-A Estat assassí", "Judicatura, exigim la veritat" o "17-A crim d'Estat". També hi havia presents diverses banderes independentistes. 

"Set anys després continua la impunitat de les clavegueres de l'Estat", han assegurat en l'acte els convocants, que també han carregat contra el PSOE i el PP per "torpedinar" aquest esclariment dels atemptats. Des de la Plataforma ciutadana 17-A han reiterat durant la lectura del manifest que la judicatura espanyola "maniobra per encobrir". També han assenyalat al servei d'intel·ligència espanyol, el CNI, i han recordat les paraules de l'aleshores ministre d'Afers Exteriors de l'Executiu de Mariano Rajoy, José Manuel García-Margallo, que el juliol del 2017 va augurar que en la segona quinzena d'agost "passarien coses"; unes paraules en el context de l'auge del procés i les turbulències polítiques i socials del moment que els manifestants consideren que estan vinculades als atemptats. "Continuarem insistint fins a obtenir resposta, com a ciutadans hi tenim dret", han conclòs.

laura borràs 17 a acn
Laura Borràs a la manifestació pel 17-A aquest dissabte / ACN
llach 17 a acn
Lluís Llach a la manifestació pel 17-A aquest dissabte / ACN

Puigdemont reclama que no hi hagi "secrets d'Estat"

En un sentit similar s'ha expressat sobre la qüestió aquest dissabte qui llavors era el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. En un missatge a la xarxa social 'X' (Twitter), Puigdemont ha reclamat a les autoritats de l'Estat que no hi hagi "secrets". "El dret a saber la veritat ha de formar part de la reparació a les víctimes i els seus familiars. En un crim d’aquesta magnitud no hi poden haver secrets d’Estat", ha argumentat en la seva piulada el també líder de Junts per Catalunya.

La família del nen mort el 17-A anirà a la justícia europea

Precisament coincidint amb aquest setè aniversari de l'atemptat, la família del nen assassinat a la Rambla el 17-A ha anunciat que interposar una demanda davant del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) per "esclarir els interrogants" que hi veuen rere els tràgics successos del 2017. El pare de l'infant, Javier Martínez, ha avançat que la intenció és que els advocats experts en drets humans Alejandro Chehtman i Nico Krisch portin al cas, juntament amb Jaume Alonso Cuevillas i Agustí Carles. Aquest recurs davant de la justícia europea arriba després que al maig el Tribunal Constitucional denegués el recurs de les víctimes perquè no hi apreciava "especial transcendència constitucional".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!