El cantautor, activista i exdiputat de Junts pel Sí Lluís Llach és el nou president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). Després de 6 votacions, Llach va aconseguir la presidència de l'entitat independentista en obtenir els 2/3 dels vots del secretariat nacional aquest mateix dissabte i substituirà Dolors Feliu al capdavant de l'ANC. Llach ja ha fixat com una de les seves prioritats recuperar la comunicació i la connexió amb les bases, després d'uns dos anys polèmics marcats pel fracàs de la llista cívica i dimissions en el si del secretariat. "Ha estat una elecció soferta", ha dit en una entrevista al Via lliure de Rac1. "Les cures d'humilitat m'agraden. Em varen fer passar pel corró i vaig entendre moltes coses".

El nou president de l'ANC té els objectius clars, com ara recuperar la unitat entre forces i entitats independentistes. Després que l'independentisme perdés la majoria absoluta al Parlament de Catalunya en les passades eleccions del 12 de maig, Llach aposta per pressionar per formar un govern independentista aconseguint l'abstenció del PSC. "Esquerra i Junts tenen agafades les parts íntimes del PSOE. El que passa és que el PSOE té un triler molt bo. I si no anem molt de pressa i som molt definitius, ens deixarà fora de joc", ha dit el president de l'ANC, en la línia del que vol el líder de Junts, Carles Puigdemont, que és partit independentista amb més suports. 

Aposta per una llista unitària

Tot i això, Llach apunta que no creu en l'amnistia al procés que es va aprovar aquest passat dijous al Congrés dels Diputats. "Estem sota un cop d’estat jurídic i ara en sabrem la mesura. Així no ha calgut un cop militar; si no, crec que també l’haguessin fet. Si no surt de la presó fins a l'últim CDR, l'amnistia haurà estat una enganyifa", sentencia el nou president de l'ANC, que ha insistit en la proposta d'una llista unitària entre partits i entitats independentistes, tal com va succeir l'any 2015. "M’agradaria una llista unitària, perquè ens posaria a tots damunt d'una via, però hi hauria d'entrar tothom", ha subratllat. 

Davant d'aquesta proposta, Llach ha matisat que cal excloure Aliança Catalana d'aquesta equació perquè el considera un partit "d'extrema dreta". Tots els indicis que tinc és que la quarta força independentista al Parlament és feixista, i amb això no jugo. Al feixisme –encara que sigui amb bandera estelada–, ni pa ni aigua", ha sentenciat. 

Amb tot, Llach també s'ha mostrat crític amb l'antiga direcció de l'ANC liderada per Dolors Feliu perquè creu que la comunicació de "dalt a baix fa temps que està tallada". "S'ha fet un cert dirigisme", ha apuntat Llach, que ha insistit a revertir la seva relació amb les bases perquè "cal projectar les seves peticions". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!