Ofensiva del Consell per la República per defensar-se davant de la polèmica provocada pel seu protagonisme en les converses per pactar el nou Govern. Després de la nota de premsa en què el Consell es posiciona davant de la decisió d'ERC de trencar les negociacions amb Junts, l'exdiputat de JxSí i membre del Consell Lluís Llach ha rebutjat les acusacions dels republicans que aquest òrgan pretengui tutelar el Govern i la presidència de la Generalitat, ha advertit que seria un desastre democràtic que no hi hagués un acord de les forces independentistes i ha exigit que ningú els utilitzi per fer embarrancar les negociacions.

"M'escandalitza que ens diguin que volem tutelar. Em sembla espantós, i com a membre d'aquest Consell per la República, imaginar que la presidència de la Generalitat ha de ser tutelada no ho puc admetre. No admetem que se'ns digui que volem tutelar la política de la Generalitat. No és veritat. Ha de quedar clar", ha assegurat Llach.

Que ningú usi el Consell d'excusa

Així mateix, i amb la mateixa contundència, l'exdiputat ha exigit que ningú faci servir el Consell "per embarrancar les discussions que els partits polítics autonomistes independentistes han de dur a terme amb èxit".

En el marc d'una roda de premsa telemàtica, convocada aquest mateix matí després que el Consell per la República es va reunir ahir de manera extraordinària, Llach ha insistit a defensar els objectius d'aquest òrgan impulsat des de Waterloo i que, ha recordat, va ser presentat al palau de la Generalitat l'octubre del 2018 en un acte encapçalat pels presidents Quim Torra i Carles Puigdemont i el vicepresident Pere Aragonès.

Sobre la composició del Consell i les negociacions per a la seva reformulació, ha insistit que la voluntat és donar un espai als membres del Govern a l'exili i a la presó, que tots ells en són membres nats i que, per tant, en poden formar part moltes persones que ara no hi són. Tot i evitar revelar el contingut de les converses amb els partits, ha assegurat que el Consell està obert a les reformulacions que calgui, amb l'únic límit que imposa el compromís amb els 97.000 membres que han apostat pel seu programa.

Desastre democràtic

Ha assegurat que el Consell no té res a dir sobre les converses que mantenen les forces independentistes per al nou Govern, però ha alertat que un no acord de les forces independentistes tenint en compte el 52% de vots aconseguit el 14-F seria un "desastre democràtic". "Que un missatge tan clar, després del que s'ha viscut a Catalunya, no es porti a la pràctica és democràticament un desastre", ha advertit.

L'exdiputat ha reiterat que el Consell no és una institució autonòmica sinó que es va crear amb tarannà republicà, i ha negat que des d'aquest òrgan se segueixi l'estratègia de Junts, perquè, si així fos, ell no en formaria part.

 

A la imatge principal, Lluís Llach en una foto d'arxiu / ACN