Continuen sorgint reaccions al cas d'espionatge a, com a mínim, 65 líders i personalitats independentistes amb el programa Pegasus que va esclatar ahir després d'una investigació de Citizen Lab i publicada per The New Yorker, però també a la roda de premsa en bloc de l'independentisme des de Brussel·les per denunciar aquestes ingerències. És el cas de Lluís Llach, que ha denunciat en una piulada a les xarxes socials que aquesta compareixença conjunta demostra que la unitat, ara per ara, només sap ser reactiva. "Avui tots plegats a Brussel·les? Llàstima que la unitat només sàpiga ser reactiva i mai propositiva. Feu-vos-ho mirar", ha piulat l'exdiputat de Junts pel Sí al Parlament, advertint l'independentisme. En ella hi participaran Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Carles Riera, Xavier Antich i Elisenda Paluzie, a banda de l'investigador de Citizen Lab, John-Scott Railton i l'exrelator especial de l'ONU sobre llibertat d'expressió David Kaye. ​

 

Tuit de Lluís Llach

Minuts abans i també via Twitter, Llach contestava al líder dels comuns al Congrés dels Diputats, Jaume Asens. Aquest, havia denunciat en una piulada que "l'espionatge il·legal i massiu a l'independentisme català és una vulneració greu dels drets incompatible amb una democràcia". A més, anava més enllà i censurava que les explicacions dels ministeris de l'Interior i de Defensa "no són suficients", ja que aquests s'havien desvinculat de la polèmica: "Ni el ministeri, ni la Policia Nacional ni la Guàrdia Civil mai no han tingut cap relació amb l'empresa NSO i, per tant, mai han contractat cap dels seus serveis", han assegurat fonts del departament, en referència a l'empresa israeliana fundadora del programari Pegasus. Amb tot, el CNI depèn del ministeri de Defensa i per això Asens apuntava que cal "obrir ja una investigació i depurar responsabilitats". 

Abandonar el govern de Sánchez 

Davant d'aquestes paraules del diputat dels comuns, Llach ha considerat que Asens té a la mà una manera molt senzilla de "depurar responsabilitats": "Podeu començar vosaltres. Fàcil. Sortiu del gobierno", ha exigit Llach al polític català davant els últims fets. Aquesta petició va en la mateixa línia que la petició de Carles Puigdemont a ERC, hores abans de la roda de premsa conjunta amb el president dels republicans, Oriol Junqueras. "Si a partir de demà no fem res i Espanya continua governada gràcies al suport d'​independentistes i va fent la viu-viu mentre ens tracta com a ciutadans de segona que mereixen tota mena de vulneracions dels seus drets, els estarem legitimant", ha afirmat el president a l'exili, en referència al suport d'ERC al govern de Pedro Sánchez.

Tuit Lluís Llach 

Llach ha anat més enllà i en una altra piulada aquest matí sobre l'escàndol del CatalanGate i ha assenyalat directament l'Executiu de Pedro Sánchez, fent una crida a la independència de Catalunya: "Un executiu incapaç de controlar això que anomenem finament deep state o niu de serps antidemocràtiques es converteix en el seu col·laborador necessari i em temo que entusiasta. INDEPENDÈNCIA", ha piulat. 

 

Tuit Lluís Llach

Indignació entre els espiats 

La necessitat de fer caure el govern de Pedro Sánchez, que Puigdemont ha reclamat a ERC i Llach a Unidas Podemos, ja va ser posada de manifest ahir pel cap de l'oficina del president Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay, que forma part de la llista de noms dels espiats per Pegasus. Alay cita John-Scott Railton, l'investigador de Citizen Lab que avui participa en la roda de premsa de Brussel·les, que plantejava: "Quin govern hi ha darrere del CatalanGate? Bé, no ho estem atribuint a un govern específic... però hi ha evidències substancials que suggereixen un nexe d'unió amb el govern d'Espanya". Davant d'aquesta afirmació, el català expressa la seva indignació i es pregunta "no teniu prou raons encara per fer caure el govern espanyol corrupte de Pedro Sánchez?"