El jutge instructor del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha donat via lliure al Ministeri de l'Interior per al trasllat a presons catalanes d'Oriol Junqueras i Raül Romeva, segons ha pogut saber El Nacional. En una providència d'aquest divendres, diu que no "veu raó processal" per no traslladar-los, però recorda que la decisió està en mans d'Institucions Penitenciàries.

Llarena ja es va definir en aquests termes dijous quan va pronunciar-se sobre el trasllat de Carme Forcadell, Dolors Bassa, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. La defensa de Junqueras i Romeva, exercida per Andreu van den Eynde, ja va sol·licitar el trasllat a Institucions Penitenciàries i demanava que l'exvicepresident fos traslladat des d'Estremera a Brians II i Romeva al centre penitenciari de Barcelona. La presó d'Estremera encara no ha enviat l'escrit per sol·licitar el trasllat de Forn, Rull i Turull, ja que les seves defenses van fer la petició tot just dijous.

En l'escrit firmat pel director d'Estremera es demana el trasllat per "raons de vinculació familiar" a centres propers a casa seva. El reglament penitenciari estableix que la competència per demanar un trasllat és d'Institucions Penitenciàries (que depèn d'Interior) i que s'ha de notificar al jutge instructor. 

En una providència, Llarena respon a Estremera que "no existeix cap raó processal que condueixi a la custòdia dels processats en cap centre penitenciari concret". Ara bé, el jutge deixa la decisió en mans del Ministeri de l'Interior, ja que és qui té la competència per efectuar aquesta mena de trasllats. 

 


És el mateix pronunciament que va fer dijous a les presons de Soto del Real i Alcalá Meco. Ara falta, doncs, que el Ministeri de l'Interior completi les passes per fer efectiu el trasllat. 

 

Instrucció tancada, tot i que no formalment

Si Llarena no s'oposa a l'acostament a Catalunya és perquè considera que la instrucció està tancada i ja no necessitarà tenir els presos a la seva disposició per si els ha de tornar a citar a declarar o cal practicar proves que requereixin la seva presència. 

Diverses defenses també han sol·licitat noves diligències al jutge Llarena, que encara no ha confirmat tampoc si les accepta o les rebutja. Ho haurà de comunicar a les parts abans de donar per tancada la instrucció. En tot cas, totes les diligències sol·licitades són testificals i documentals i, per tant, no requeririen la presència dels presos. 

Formalment, el jutge donarà per tancada la instrucció quan dicti interlocutòria de conclusió dels sumaris i enviï la causa a la sala per tal que obri judici oral.

Procediment per als trasllats

En primer terme, els presos són els que han de sol·licitar a Institucions Penitenciàries el trasllat de presó. Segons fonts de les defenses, tots ells ja ho haurien fet. Llavors, un cop Institucions Penitenciàries ho ha notificat al jutge instructor i si no ha rebut cap objecció, la Junta d'avaluació de cada centre penitenciari es reuneix per estudiar el trasllat. 

Els presos catalans estan repartits en tres presons: Soto del Real (Jordi Sànchez i Jordi Cuixart), Alcalá Meco (Dolors Bassa i Carme Forcadell) i Estremera (Oriol Junqueras, Raül Romeva, Joaquim Forn, Jordi Turull, Josep Rull). Per tant, cadascun dels tres centres haurà d'avaluar aquests trasllats en les seves respectives juntes. 

També cal que hi hagi un informe que acrediti la vinculació familiar dels nou presos catalans. Com que la Generalitat té la competència de presons (és l'única comunitat autònoma espanyola que la té transferida), en base a l'informe d'arrelament i la petició que li faci Institucions Penitenciàries haurà de decidir a quin centre penitenciari català interna cadascun d'ells.