El jutge Pablo Llarena ha emès aquest dimecres una ordre de detenció espanyola contra Clara Ponsatí, després que l’exconsellera optés el passat 24 d’abril per no presentar-se davant del Tribunal Suprem. En un comunicat, Llarena apunta que la també eurodiputada no ha justificat amb cap “causa legítima” el motiu de la seva plantada a la justícia espanyola. És per això que el jutge instructor de la causa persecutòria del Procés dicta una ordre de detenció dins les fronteres espanyoles perquè se li comuniqui a l’exconsellera el seu processament per un delicte de desobediència amb motiu de la celebració del referèndum d’autodeterminació de l’1-O. L'advocat de Ponsatí, Gonzalo Boye, ja ha anunciat que recorrerà contra aquesta decisió.
En una interlocutòria feta pública aquest dimecres, Llarena sosté que la investigada "ha desatès voluntàriament i injustificadament la citació judicial". El magistrat instructor remarca que l'ordre de detenció espanyola té com a finalitat poder prendre-li una declaració indagatòria, com a investigada per desobediència, i recorda que si Ponsatí compareix de forma voluntària, l'ordre de detenció podria deixar-se sense efecte com va passar amb Meritxell Serret i Anna Gabriel.
Clara Ponsatí va tornar a Catalunya el passat 28 de març després de cinc anys a l'exili. L'eurodiputada es va desplaçar fins a Barcelona, i allà va ser detinguda pels Mossos d’Esquadra, una detenció que l’advocat Gonzalo Boye ha assegurat que és “il·legal”, ja que l’exconsellera ha de ser processada pel delicte de desobediència, i aquest no comporta penes de presó. La seva defensa remarca que no es pot detenir una persona per un delicte que no comporta penes de presó. A més, la seva condició d’europarlamentària li atorga immunitat.
Davant la plantada de Ponsatí al Tribunal Suprem, Llarena va decidir donar cinc dies a l’eurodiputada perquè presentés un recurs d’empara respecte de la seva immunitat parlamentària. Que és, precisament, la petició que l’exconsellera va registrar al Parlament Europeu —que va derivar al comitè d'Assumptes Jurídics— després que la policia catalana la detingués a Barcelona. El magistrat també va reclamar a les parts personades en el procés judicial —Fiscalia, Advocacia de l'Estat i acusació popular— que es posicionessin sobre la postura de la defensa i sobre si l'absència al Suprem ha de comportar una ordre de detenció.
Però Gonzalo Boye va advertir al jutge que un cop el Parlament Europeu comunica oficialment que ha tramitat la petició d'empara que va presentar Ponsatí, el procediment judicial contra ella s'ha de suspendre fins que l'Eurocambra emeti el seu parer. L'endemà mateix de la detenció de Ponsatí, la presidenta del Parlament, Roberta Metsola, va anunciar davant del ple que havia tramitat la petició d'empara de l’eurodiputada. Malgrat que la comunicació de la presidenta va ser pública i fins i tot va donar peu a un agre debat, el jutge no es va donar per assabentat i va respondre a la defensa demanant a Ponsatí que aportés la justificació documental del seu recurs, així com la traducció d'aquest.