El jutge instructor de la causa de l'1-O al Tribunal Suprem, Pablo Llarena, ja ha acabat el sumari contra l'exconsellera i ara diputada d'ERC Meritxell Serret. Ho ha fet tan sols una setmana després de prendre-li declaració en el seu retorn de l'exili. D'aquesta manera, continua el seu processament per desobediència i malversació pel referèndum de l'1-O, ara en territori espanyol, i comença el compte enrere pel judici.
Segons el jutge, ja s'han practicat "totes les diligències que es consideraven oportunes per a l'esclariment dels fets, així com per esbrinar la participació de Serret i les circumstàncies que van concórrer". En la mesura que no s'ha de fer cap altra indagació", diu, "s'ha de concloure el sumari".
Llana dona un termini de quinze dies a les parts perquè presentin al·legacions contra aquesta interlocutòria, que és el pas previ a l'inici del judici oral al Tribunal Suprem.
El cas
Serret va tornar des de Brussel·les per ser diputada per ERC al Parlament després dels últims comicis i va comparèixer en l'alt tribunal acompanyada de l'advocat Iñigo Iruín, un lletrat històric en la defensa de membres d'ETA i de l'entorn de Batasuna. Aleshores, es va posar a disposició del Tribunal i va ser cridada a declarar ara fa una setmana. L'exconsellera va assumir el "mandat democràtic" que tenien l'1-O malgrat els avisos que van rebre del Tribunal Constitucional i va reiterar la seva aposta per una “solució política i democràtica d’un conflicte polític que mai hauria d’haver acabat als tribunals de justícia".
Serret en va sortir sense mesures cautelars i sospesant si demanar el trasllat de la causa a Catalunya. Serret ha dit que s’haurà de valorar “quan i com és el millor moment” per fer-ho. En tot cas, ha assegurat que continuarà el procés judicial i al mateix temps “treballant per trobar aquesta sortida democràtica i política a un conflicte que no hauria d’haver entrat mai per les portes d’aquest tribunal” i per “acabar amb aquesta situació de judicialització”. De la mateixa manera, ha afegit la diputada republicana, espera que aquest procés judicial “pugui ser útil per a la resta de companys que estan sent processats en aquests moments”.
L'exili de Serret
Meritxell Serret va ser processada pels delictes de malversació de cabals públics i desobediència, no obstant això, fins ara no s'ha atribuït que el seu departament fes pagaments concrets per l'organització del referèndum de l'1-O. Ja que els processats que van ser jutjats en aquesta mateixa situació van ser condemnats per un delicte de desobediència i absolts del delicte de malversació, no s'havia cursat contra ella cap ordre europea de detenció després de la sentència del 14 d'octubre de 2019.
Existia, tanmateix, una ordre nacional de detenció per prendre-li declaració i continuar el procediment contra ella. La pena prevista per al delicte de desobediència és de multa i inhabilitació per a ocupació o càrrec públic de fins a dos anys.