Pràcticament de forma unànime, les principals organitzacions professionals que apleguen jutges i fiscals s’han manifestat en les darreres hores en contra de la llei contra el lawfare del PSOE. La llei també ha estat criticada, amb arguments diferents, per part de Junts —presentarà una esmena a la totalitat— i del Partit Popular —la denunciarà—. Entre les principals crítiques que han expressat les entitats jurídiques és el fet que consideren que “inutilitza” l’acció popular i, per tant, pensen que el text podria ser “inconstitucional”. Algunes organitzacions van més enllà i rebutgen la llei socialista en considerar que el que busca és “impunitat” per la seva “específica aplicació a casos concrets”.

L’Asociación Profesional de la Magistratura (APM), de tall conservador, posa el dit a la llaga i apunta que la modificació de la figura de les acusacions populars pot ser una estratègia per buscar “la impunitat” si es tenen en compte les “causes obertes” actualment, en una referència no explícita al cas que esquitxa la dona de Sánchez, Begoña Gómez. “I la impunitat dels fets delictius d’uns ciutadans concrets encaixa molt malament amb la igualtat dels ciutadans davant la llei”, ha dit en declaracions a Europa Press la presidenta de l’APM, María Jesús del Barco.

Aquesta organització creu que els objectius que persegueix la llei es podrien tractar en la reforma de la Llei d'Enjudiciament Criminal (LECrim) per donar-li al fiscal la instrucció de les causes penals. Tal com pretén fer-ho el PSOE, apunta, hi ha “seriosos dubtes que sigui constitucional”. “Més aviat entenem que es produeix una clara vulneració del dret a la tutela judicial efectiva que consagra l’article 24”, ha afegit.

Del Barco critica que s’exclogui els partits polítics de l’acció popular, si bé admet que tots els partits polítics han fet un ús abusiu d’aquesta figura perquè l’han fet servir com “un instrument contra l’adversari polític”, però també ha permès “condemnes per delictes relacionats amb la corrupció política”.

La "pitjor de les tècniques legislatives imaginables"

L’Asociación Judicial Francisco de Victoria també ha expressat crítiques a la llei del PSOE. En opinió del president de l’entitat, Sergio Oliva, els socialistes van a parar “a la pitjor de les tècniques legislatives imaginables, donat que la llei per definició ha de tenir vocació de generalitat i d’aplicació en el futur”. “Aquesta reforma no té vocació de generalitat sinó que presenta l’aparença d’haver estat concebuda per a la seva específica aplicació a casos concrets”, ha dit Oliva. Aquesta entitat també apunta que no es pot legislar sobre casos que ja estan en curs.

Per la seva banda, el portaveu de Juezas y Jueces por la Democracia, Edmundo Rodríguez, critica els canvis en la figura de l’acusació popular i considera “desencertat” excloure els partits polítics o impedir que aquesta acusació participi en la fase d’instrucció”. També ha elevat crítiques el president del Foro Judicial Independiente (FJI), Fernando Portillo, tot i que considera que els abusos de partits pel que fa a l’acusació popular fa temps que aconsellaven limitar-ne l’exercici. Ha qüestionat també el fet que es vulgui rebutjar querelles basades només en retalls de premsa perquè considera que això s’examina sempre.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!