Una llei electoral catalana s’ha d’afrontar “en la ponència de llei de transitorietat jurídica”. Així ho ha revelat la diputada de Junts Pel Sí Magda Casamitjana avui en una intervenció des de la tribuna parlamentària, on ha aprofitat per convidar a "participar-hi" el PSC, que ha presentat una moció per regular les incompatibilitats dels diputats. Casamitjana ha afegit que una futura regulació electoral a Catalunya ha de comptar “amb tothom”.
Malgrat que el diputat socialista Ferran Pedret no ha replicat la invitació de la juntera, el PSC no participa en les ponències de la desconnexió. És més, des de les files de Miquel Iceta consideren que el format no és vàlid perquè només Junts Pel Sí i la CUP hi participen, i van arribar a recórrer la creació d'aquest al Tribunal Constitucional.
La qüestió de la reforma del sistema electoral fa anys que es troba al bell mig del debat polític i és de competència autonòmica. Si bé tots els partits s’han compromès any rere any a trobar un acord que resolgui una situació que fa que Catalunya encara utilitzi la primera llei espanyola, el consens necessari, que requereix dos terços de la cambra catalana, mai s’ha aconseguit.
Crítiques a dojo
Zero autocrítica i moltes acusacions creuades. Encara que la qüestió depèn de l’acord majoritari dels grups, Catalunya Sí Que es Pot, PP i Ciutadans han estat especialment crítics. El diputat ecosocialista Joan Coscubiela ha assegurat que “algunes forces polítiques s’omplen molt la boca de la construcció nacional de Catalunya sempre que no afecti els seus interessos electorals”. Ho ha dit en referència al fet que l’actual model dóna més representació a les zones menys poblades del país i que majoritàriament són de tradició nacionalista.
En la mateixa línia s’ha expressat el diputat de Ciutadans José María Espejo, que ha carregat contra el fet que, tot i que respecti la llei actual, “avui hi ha una majoria absoluta parlamentària que no representa la majoria social”.
Sobre la proposta concreta que avui ha posat sobre la taula el PSC, la majoria de forces de la cambra han coincidit a considerar-la un “pedaç”, si bé han dit que hi donarien suport unànime. Fins i tot les dues més reticents, Junts Pel Sí i PP, han acabat retirant les esmenes a la totalitat que hi havien presentat, al·legant que no volien que s’entengués com posar impediments a una qüestió com aquesta.