Entesa entre el govern espanyol i els seus socis d’investidura i el PP. Han rebutjat amb 310 vots en contra l’esmena a la totalitat que havia presentat Vox a la Llei Orgànica de representació paritària i presència equilibrada de dones i homes. És una llei que ve de lluny i que transposa una directiva europea. La va anunciar inicialment el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a les portes del 8 de març del 2023. Dos mesos més tard, durant la campanya de les eleccions municipals i autonòmiques del 28M, el secretari general del PSOE va confirmar-ho i el Consell de Ministres va aprovar el projecte de llei a cinc dies dels comicis. Tanmateix, amb la dissolució del Congrés arran de l’avançament electoral del 23J, la iniciativa va decaure i el passat 5 de desembre el govern espanyol la va tornar a aprovar i la va enviar a la Cambra Baixa.

Vox s’hi oposa frontalment i, per això, va presentar una esmena a la totalitat de devolució argumentant que la llei “imposa l’igualitarisme entre homes i dones”, “confon igualtat davant la llei amb identitat” i és un exemple més de la “tendència d’aprofitar-se torçadament de les institucions i les lleis per avançar en un propòsit anivellador que respon a qüestions merament ideològiques i que no milloren la igualtat real entre els espanyols”.

I què regula la norma? La nova llei incideix en les llistes electorals i en la composició de diferents òrgans. D’entrada, preveu que les llistes de candidatures a les eleccions europees, generals, autonòmiques i municipals hagin d’estar integrades per persones d’un sexe i l’altre “ordenats de forma alternada”. Així mateix, fixa un mínim del 40% de dones al Consell de Ministres, al Tribunal Constitucional i al Consell General del Poder Judicial, així com al Consell d’Estat, al Consell Fiscal, al Tribunal de Comptes i a les secretaries d’Estat. També estableix una “presència equilibrada” als òrgans superiors i directius de l’Administració General de l'Estat (AGE) i als màxims responsables de les entitats del sector públic institucional estatal. El 40% també s’haurà d’aplicar als consells d’administració de les societats cotitzades, als òrgans de govern dels col·legis professionals i als jurats de premis concedits per l’AGE.

La ministra d’Igualtat defensa que la llei “trenca els sostres de vidre”

Durant la defensa del projecte de llei, la ministra d’Igualtat, Ana Redondo, ha reclamat que, com que les dones “representen més de la meitat de la població”, han d’estar representades “en la mateixa mesura”, ja que la seva infrarepresentació “és una pèrdua per al conjunt de la societat”. L’objectiu de la iniciativa és “fer justícia”, “trencar els sostres de vidre que encara persisteixen” i “avançar de manera real en la igualtat efectiva entre homes i dones”. “La noció de democràcia paritària neix de la contradicció entre l’augment de dones en molts dels àmbits de la vida social i econòmica i la seva absència als espais de presa de decisió”, ha reblat.

Des de Vox, Rocío De Meer ha argumentat que la llei està pensada “per a les elits, les ministres, les dones dels gratacels” i demostra que el PSOE “no es preocupa per les dones reals”. La diputada de la formació d’extrema dreta ha proclamat que el govern espanyol “menysprea la dona que ha decidit cuidar” amb un missatge de “desaprofitament, inutilitat, fracàs i talent desaprofitat”, com “si posar un colacao al teu fill fos pitjor que posar-li un cafè al teu cap”.

Junts, ERC i Bildu no han participat en un debat que és el primer pas parlamentari del projecte de llei. Després de rebutjar el vet de Vox, la iniciativa legislativa continua el seu recorregut al Congrés dels Diputats.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!