La llei de famílies no ha passat aquest dimarts pel Consell de Ministres. Fonts del Ministeri de Drets Socials -que pertany a Podemos- assenyalen el PSOE, i afirmen que el Ministeri de la Presidència ha retirat el debat sobre el text de l’ordre del dia. Davant d’això, la branca morada de l’executiu de Pedro Sánchez acusa els socialistes “d’endarrerir” l’aprovació. Les mateixes fonts apuntes que hi ha “preocupació” dins del Ministeri de Drets Socials pels “constants endarreriments en aquesta norma per part de l’ala socialista”.
Es tracta d’una llei que des de Podemos consideren que és “molt urgent per a les famílies espanyoles, que actualment no reben tot el suport que necessiten ni a la conciliació ni a la criança”. La mateixa ala del govern denuncia que la llei ja ha passat per tots els tràmits formals previstos al Ministeri, i que és una fita del pla de recuperació i que forma part dels pressupostos de l’any 2023, aprovats precisament la setmana passada. Es tracta d’un text que crea nous permisos per facilitar la cura de nens i famílies, amplia les ajudes a famílies monoparentals que seran reconegudes com a nombroses quan tinguin dos fills i “avançarà en l’equiparació de drets” de tots els tipus de famílies.
La llei de famílies preveu un permís parental de 8 setmanes que es podrà utilitzar de forma contínua o discontínua fins que el menor tingui 8 anys. També estableix un permís per cures de 5 dies anuals, retribuïts, per atendre un familiar fins a segon grau o convivent. Una altra de les novetats és que s'amplia el concepte de família nombrosa a les monoparentals amb dos fills. També ho seran les de dos fills on un ascendent o descendent tingui discapacitat i les de dos fills encapçalades per una víctima de violència de gènere o per un cònjuge que hagi obtingut la guàrdia i custòdia exclusiva sense dret a pensió d'aliments. La norma també planteja ampliar la renda de criança de 100 euros mensuals per cada menor de 3 anys a càrrec.
Friccions per la llei trans
Les friccions al govern espanyol es mantenen vives. Aquest dilluns el motiu va ser la llei trans. La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va assegurar que la posició del PSOE respecte d'aquesta qüestió es manté ferma i que els socialistes mantindran les seves esmenes al text en nom de la “seguretat jurídica dels menors”. Per a la ministra, es tracta d’una qüestió fonamental a l’hora de redactar una llei, i qualsevol “comentari o consideració, està fora de lloc”. Dit això, Montero va recordar que quan es presenta una llei tots els grups parlamentaris presenten esmenes, i que el PSOE té majoria a la cambra perquè “els ciutadans van donar-nos suport per portar millores de drets de tots els col·lectius”.
Així mateix, la ministra va negar que el PSOE mantingui una posició “immobilista”. “Es tracta de perseguir l’interès general, i l’esmena vol aconseguir la seguretat jurídica dels menors, que és un col·lectiu sensible que cal protegir”, va dir. Moments, abans, Podemos havia manifestat que la posició del PSOE és “preocupant”, ja que suposa una “retallada de drets” de cara al col·lectiu trans. “El Tribunal Constitucional ja ha advertit que seria inconstitucional no mantenir la lliure elecció de gènere als menors”. “Ens preocupa que el PSOE pugui votar el mateix que el PP”, va manifestar el partit.