Junts pel Sí i la CUP han registrat aquest dilluns per la via d'urgència extraordinària la Proposició de llei del referèndum, prèviament signada per tots els diputats de les dues formacions, exceptuant els quatre membres de la Mesa "per garantir la imparcialitat".

La llei donarà cobertura legal al referèndum de l'1 d'octubre i ha estat entrada a registre pel president de Junts pel Sí, Lluís Corominas, i la portaveu del grup, Marta Rovira, acompanyats dels diputats anticapitalistes Benet Salellas i Gabriela Serra. El tràmit s'ha fet l'últim dia hàbil del Parlament, que aquest dimarts tancarà les portes fins el proper 16 d'agost.

Serà al voltant d'aquest dia quan la Mesa del Parlament es torni a reunir i decideixi si admet a tràmit o no la Proposició de llei del referèndum. En cas que finalment s'admeti a tràmit, la llei es publicarà al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC), fet que donarà el tret de sortida a la tramitació parlamentària

 

En una roda de premsa posterior a l'entrada a registre de la llei, Junts pel Sí i la CUP han reiterat el seu compromís amb la celebració del referèndum i han carregat contra el recurs d'empara del govern espanyol davant el Tribunal Constitucional (TC) sobre el nou reglament de la Cambra catalana. En concret, el recurs es fixa en la possibilitat de tramitar una proposició de llei per lectura única i a instàncies d'un sol grup, fet que permetria aprovar, per exemple, la mateixa Llei del referèndum de manera molt més ràpida i sense esmenes de l'oposició.

Junts pel Sí ha assegurat que el recurs no respon a raons jurídiques sinó a l'origen de la reforma, el Parlament de Catalunya. "La resposta a aquest recurs és la presentació de la Llei del referèndum, perquè la democràcia a Catalunya no l'aturarà ni el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ni el Tribunal Constitucional", ha advertit Corominas.

Crida als comuns

Des de la CUP han qualificat la Llei del referèndum com una "llei de país" i han fet una crida a "superar les lectures partidistes per eixamplar els vots a aquesta llei", fent una clara al·lusió als diputats de Catalunya Sí que es Pot, partidaris del referèndum però crítics amb el procediment seguit per Junts pel Sí i la CUP.

El diputat anticapitalista Benet Salellas també ha criticat el recurs contra el nou reglament dient que és una "intervenció de la capacitat d'autoorganització d'un Parlament, que va configurant un clima d'excepcionalitat que vol atemorir-nos". Davant això, la CUP ha reivindicat la "fermesa, determinació i convicció que el referèndum existirà".

Crítiques de l'oposició

L'oposició ha criticat l'entrada a registre de la Llei del referèndum justament el mateix dia que Ciutadans i el PP català han presentat el recurs contra la reforma del reglament davant el TC. La diputada de la formació taronja Lorena Roldán ha qualificat l'entrada a registre de la llei com "un altre numeret dels colpistes amb cotxe oficial" i ha carregat contra el president del Govern, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras.

"S'han amagat darrere la seva acta de diputats perquè no volen assumir responsabilitats. És un acte de covardia al qual ja ens tenen acostumats. Ja ho va fer el senyor Mas, que va culpar els voluntaris", ha reblat Roldán.

Per part del PSC, la diputada Alícia Romero ha criticat la Llei del referèndum presentada per Junts pel Sí i la CUP en tant que "no pretén respectar la jerarquia normativa ni de la Constitució ni de l'Estatut". És per aquest motiu que els socialistes consideren que la Mesa no l'hauria d'admetre a tràmit. "Esperem que la Mesa actuï segons l'ordenament jurídic, que és garantia de democràcia en un estat de dret", ha assegurat Romero.