El PSOE continua sent el principal obstacle per a una Llei Trans a Espanya. Ho va ser primer al Consell de Ministres, bloquejant la norma que impulsava la ministra d'Igualtat Irene Montero. I ho ha estat avui també al Congrés dels Diputats, on s'ha abstingut i ha permès que no es tramiti la iniciativa, en els mateixos termes, que havien registrat ERC, Junts, la CUP, Més País i Compromís. La ministra Montero ha agafat la paraula en ple debat parlamentari per a demanar perdó al col·lectiu, per no haver estat capaç de convèncer els socialistes i haver impulsat la norma des del Consell de Ministres.
D'aquesta manera, la Llei Trans que s'ha debatut aquest dimarts a la tarda serà tombada amb el vot en contra del Partit Popular i l'extrema dreta de Vox, i gràcies a l'abstenció imprescindible del PSOE. El principal punt de fricció és l'autodeterminació de gènere, que determinats sectors del feminisme llegeixen com una amenaça als drets de les dones. Pràcticament la resta de grups hi han votat a favor, però ha estat insuficient.
Què ha argumentat el PSOE? La diputada Susana Rosa ha avisat que "els qui considerin que les lleis són simplement actes declaratius no estan fent cap favor als drets del col·lectiu LGTBI". En aquest sentit, ha rebatut que "les lleis no són manifestos" i ha argumentat que la norma debatuda avui conté "deficiències" que no podrien arreglar-se durant el tràmit d'esmenes. Hores abans, el portaveu adjunt Rafael Simancas ha recorregut al comodí de la "seguretat jurídica" per a justificar el seu posicionament.
En canvi, Irene Montero ha volgut disculpar-se amb el col·lectiu trans. S'ha acollit al dret del govern a intervenir en les iniciatives dels grups parlamentaris, i ha admès que no se n'ha sortit. Però ha promès continuar batallant perquè la Llei Trans acabi sent una realitat: "Els vull dir que els seus drets seran llei aquesta legislatura, i saldarem aquest deute encara que no sigui tan aviat com a mi m'agradaria". Unidas Podemos sí que hi ha votat a favor..
L'independentisme fa pinya a favor
La norma havia estat registrada per formacions independentistes, com ERC, Junts per Catalunya i la CUP. I han fet pinya a l'hora de defensar la iniciativa. La diputada republicana Pilar Valluguera ha subratllat que s'estava debatent de "drets humans inherents i inviolables, no de desitjos o il·lusions". Vallguera ha reclamat al PSOE que es mogui en favor dels avenços: "Després d'haver avançat en el reconeixement de totes les maneres d'estimar, ara hem de reconèixer totes les maneres de ser". Ha recordat que les dones i les persones trans estan "sotmeses al mateix patriarcat", i que a més les segones pateixen "totes les exclusions".
En nom de Junts, ha intervingut Pilar Calvo, que en termes similars ha defensat l'autodeterminació de gènere. La diputada juntera ha instat a "eliminar l'últim ressort de discriminació de les persones que no es reconeixen al gènere que se'ls ha atribuït al néixer". Calvo ha defensat que cal "plantar cara a la transfòbia sense descuidar els espais segurs i d'empoderament guanyats per les dones després d'anys de lluita".
La cupaire Mireia Vehí ha retret als socialistes que en bloquegin la tramitació, perquè "avui l'abstenció és votar no i anar amb el PP i Vox a dir a les persones trans que són un problema". La diputada anticapitalista ha sostingut que aquesta norma és "necessària" i també "una qüestió de justícia social i de memòria".