Ja és habitual. La premsa espanyola ha tornat a reaccionar als nous moviments dels grups independentistes no només desprestigiant cada un dels seus passos, sinó també regalant diferents adjectius pejoratius per definir els avenços del procés i instant —de nou— l'Estat a aplicar l'article 155 de la Constitució.

Després que ahir presentessin la llei de Transitorietat Jurídica i Fundacional de la República catalana, avui els diaris de Madrid han obert les portades amb titulars de l'estil "Una llei de ruptura il·legal" (La Razón) o "El separatisme exhibeix la seva llei per fer fora l'Estat en 34 dies". Però també els editorials han versat sobre aquesta qüestió.

Sota el títol "Independència 'express' per fundar un Estat totalitari", l'editorial d'El Mundo gira la truita posant de manifest que el PDeCAT "ha cedit a les pressions dels deu diputats radicals de la CUP per aprovar, abans de la data fixada pel referèndum il·legal, la llei que hauria de desconnectar automàticament Catalunya de l'Estat".

Visions oposades

I no només això. El rotatiu citat —com molts d'altres i partits polítics afins— tenen clar que el Govern sap que no se celebrarà el referèndum i, en el cas d'El Mundo, ho atribueixen a la seva intenció que "la llei es converteixi en l'instrument legal que permeti fer un cop d'estat".

Seguint amb els arguments ja coneguts, aquest diari dona per fet que "la Generalitat va cedir als radicals de la CUP i l'ANC el control i protagonisme de la manifestació de dissabte passat, que va convertir l'homenatge a les víctimes de l'atemptat gihadista en un acte de propaganda independentista", i atribueix la presentació de la llei de Transitorietat al guió establert pels anticapitalistes.

Precisament per tot plegat, aplaudeixen que el líder del PSOE, Pedro Sánchez, contactés amb el president espanyol, Mariano Rajoy, per abordar el procés i insta el cap del govern central a "donar una resposta adequada al desafiament".

Segrestats per Catalunya

L'ABC, que també aplaudeix la unitat PP-PSOE per fer front al referèndum, dedica un anàlisi a la figura de Pedro Sánchez, que acaba relacionant amb el procés. Assegura que "setembre quedarà segrestat per Catalunya", mentre s'espera "l'eterna moció del PSOE que mai no arriba".

Però això és el més suau que es pot llegir en aquest rotatiu. Al seu editorial, titllen la llei de "nyap pseudojurídic" i tenen clar que la seva aprovació obligarà l'Estat a aplicar l'article 155 de la Constitució i que "el nacionalisme ha perdut per complet el sentit de la realitat i el sentit de la moral" en haver "reconvertit els atemptats de Barcelona i Cambrils en suposades proves d'aptitud de Catalunya per ser un Estat independent".

Les acusacions, però, no acaben aquí. L'editorial encara va un pas més enllà i posa en relleu que Catalunya "ha escopit a la mà que li oferia solidaritat des de la resta d'Espanya i ha preferit atacar el rei Felip VI abans que els assassins de la Rambla i del passeig marítim de Cambrils".

Cap a la autocràcia

Aquest és el títol de l'editorial d'avui d'El País, que destaca que la llei "té aparença de llei fonamental provisional, radicalment anticonstitucional i antiestatutària" i assegura que s'inspira en un règim com el dictat pel president rus, Vladimir Putin, per a Crimea.

A parer d'aquest diari, aquest projecte "no se'l mereix cap ciutadà català", però tampoc "el gruix dels independentistes de bona fe, a qui es pretén seduir amb una democràcia d'alta qualitat, de la qual cosa està molt lluny aquest text fundacional".

I acaba definint amb diferents adjectius allò que considera un "règim autoritari" i "il·liberal".

Embogits

El director de La Razón ha optat per fer un vídeo, en lloc d'escriure l'editorial, i dir tot el que pensa en relació amb la llei de Transitorietat. Francisco Marhuenda defineix la CUP de "colla d'embogits" i "radicals" i es lamenta que si acaba tenint doble nacionalitat "acabaré tancat al castell de Montjuïc". 

Marhuenda vol recordar-los —"com que no han estudiat"— que "Catalunya sempre ha estat lligada a Espanya" i subratlla que darrere de tot això hi ha "desesperació en veure que les seves mentides es van desfent", així com que "retrocedeix el suport".

Per tot plegat, acaba felicitant el líder socialista per voler fer front a aquest "desafiament" de la mà del president espanyol.

Relacions absurdes

El Español frivolitza amb els atacs a Barcelona i Cambrils i considera de "molt mal gust" presentar la llei just el dia després que morís la víctima número 16 de l'atemptat, cosa que creuen que "és una prova més que els independentistes supediten tot, absolutament tot, al seu calendari".

Això demostra, sempre segons el mitjà citat, que aquesta llei és una "farsa" i recorda que "cap llei pot derogar una Constitució". Ara bé, tornant a instar Rajoy a aplicar el 155, també el culpen d'aquest nou pas dels grups sobiranistes a la falta de resposta política i posen en relleu que el president espanyol hauria d'haver advertit Carles Puigdemont el 9 de juny, quan va anunciar la data del referèndum.

Però no només atribueix aquesta responsabilitat al cap del govern estatal, sinó també a la Fiscalia, a qui recorda que els "preparatius de la sedició" és "un delicte previst en els articles 544 i 548 del Codi Penal".