Lleida ha aprovat canviar quatre noms dels coneguts com a "carrers franquistes" de la ciutat. Es tracta dels carrers Alcalde Areny, l'avinguda Joan Recasens, el carrer Germans Recasens i el carrer Sangenís Bertran, tots ells posats durant la dictadura. Els quatre cartells retirats se substituiran per quatre dones, el nom de les quals s'anunciarà en les pròximes setmanes.

Fèlix Larrosa, l'alcalde, ha explicat que des del dia en què es va comprometre a ''obrir el tema dels carrers'' no ha parat de fer reunions amb veïns, historiadors, s'ha visitat l'Arxiu Nacional i també hi ha hagut trobades amb membres de la comissió assessora dels noms de carrers i responsables del Memorial Democràtic. La decisió s'ha pres, en plena consciència de "memòria històrica". 

Larrosa ha decidit retirar els Alcalde Areny, l'avinguda Joan Recasens, de qui s'ha constatat que no va ser ni alcalde,  i Sangenís Bertran; tots tres posats durant la dictadura i de persones que van participar en els fets del juliol del 36. També es retira el nom del carrer Germans Recasens, que si bé no es va posar durant la dictadura, Larrosa ha dit que es va fer per ''inèrcia d'uns informes tècnics'' i sense arribar a pensar que els homenatjats eren persones vinculades amb el franquisme ja que es va agafar com a base el fet que hi havia un bloc de pisos que portava aquest nom. De fet, la retirada d'aquests noms de carrers també inclourà el canvi de nom del bloc Germans Recasens.

Només es canviarà el nom a 4 de 9 carrers

Aquests 4 carrers no són els únics que duen nom de personalitats franquistes a Lleida, n'hi ha 5 més. L'equip de govern va acordar conservar els carrers Alcalde Montanya, Alcalde Sangenís, Alcalde Carmelo Fenech i Alcalde Nadal ''perquè es van acordar posar en democràcia'', tot i que se'ls ha acusat de tenir vinculacions amb el franquisme. 

L'alcalde ha assegurat que durant el procés per decidir la retirada de noms de carrers franquistes ha comptat amb un ''anàlisi molt rigorós i històric''. En aquest sentit, ha dit que no li ha agradat gens fer-ho perquè es tracta del període ''més convuls de la nostra història i he vist molts papers amb noms de persones que acusaven a altres i quan canviaven les tornes les acusacions eren al revés''. 


A l'opsició els sembla insuficient

La plataforma Lleida Lliure de Franquisme no es conforma amb la retirada de 4 noms de carrers i qualifica Larrosa ''d'electoralista''. Afegeix, també, que la seva lluita ''no pot ser parcial'' i continuarà treballant per treure els altres cinc ''noms franquistes'' de la ciutat. Des dels partits Crida-CUP, ERC i PDeCAT també han criticat per insuficient l'anunci de Larrosa.

La Crida-CUP ha celebrat parcialment l'acció d'alcaldia perquè s'esborra una part del franquisme però se'n manté una altra. La formació entén que no hi ha graus de franquisme i que cap d'ells mereix l'honor que un carrer de Lleida dugui els seus noms. Per aquest motiu, han retirat també la placa del carrer Alcalde Sangenís.