Aquest dimarts es compleixen quatre dies des que el Govern va decidir tornar a confinar la comarca del Segrià. L'executiu va prendre aquesta decisió després d'una reunió urgent amb el Procicat aquest dissabte al matí i ho va fer davant els rebrots de coronavirus que s'estaven produint a la zona.
Segons les dades facilitades pel departament de Salut, a dia d'avui Lleida ha sumat 74 nous positius per Covid-19 en 24 hores i acumula 2.615 casos des de l'inici de la pandèmia (341 a residències). La retrospectiva mostra 13 casos de dilluns, 62 de diumenge i 66 de dissabte, tot i que aquestes xifres van creixent amb les hores.
En total hi ha 68 pacients ingressats per Covid-19 a Lleida: 44 a l'Hospital Arnau de Vilanova -6 dels quals a l'UCI-, 2 a l'UCI de l'Hospital Universitari Santa Maria i 22 en altres centres.
Pel que fa a les defuncions, la comarca en registra 136 entre confirmats i sospitosos, l'última amb data de 22 de juny. D'aquesta xifra de morts, 54 són en residències, 75 en hospitals o sociosanitaris, 4 al domicili i 3 consten com a no classificats.
Els casos seguiran creixent
La consellera de Salut, Alba Vergés, ha apuntat aquest matí que la situació actual a Lleida és "delicada", i ha avisat que la tendència a l'alça dels casos no canviarà en dos dies, sinó que continuarà creixent.
A més a més, la titular de Salut ha advertit que a les UCI de Lleida "la meitat dels casos són gent jove al voltant dels 40 anys", i ha recordat que el virus afecta tothom.
En la mateixa línia s'ha expressat la gerent de la Regió Sanitària de Lleida, Divina Farreny, que ha alertat que "en els propers deu o quinze dies seguiran augmentant els casos".
L'hospital de Lleida duplica els llits
Aquest augment de casos ha obligat a l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida a duplicar els llits disponibles per als infectats en els últims dies i ha habilitat una nova planta.
A més, el Departament de Salut va decidir instal·lar unes carpes davant les urgències de l'hospital per atendre casos lleus i no saturar tant l'interior del centre.
Una altra de les mesures que s'ha pres des del Departament de Salut ha estat la de fer una crida perquè professionals sanitaris d'arreu de Catalunya es desplacin a Lleida per donar suport a l'emergència sanitària.
La crida es va fer dissabte i, segons Divina Farreny, encara no hi ha dades de quants professionals s'hi han ofert voluntàriament. De moment, ha dit, un equip de la regió sanitària del Pirineu baixarà aquest dimarts al Segrià amb l'objectiu de fer testos a professionals i usuaris de totes les residències del Segrià.
Els rebrots
A hores d'ara es coneixen rebrots en una residència de gent gran, en diverses empreses hortofructícoles, en un alberg i en un bloc de pisos. A més, el Departament de Salut investiga dos casals (activitats infantils d'estiu) de la regió sanitària de Lleida per possibles contagis. Segons han confirmat des de Salut a Efe, els dos casos "estan en estudi" i hauran d'esperar una mica més per donar-ne més detalls.
En la mateixa línia, el cap de l'àrea epidemiològica de Lleida, Pere Godoy, ja va apuntar ahir que un dels casals estaria situat a Tàrrega, a l'Urgell, i, per això, va demanar molta precaució amb les mesures de prevenció en aquests casos.
Confinament domiciliari?
Per ara les mesures de confinament permeten que els seus habitants es puguin moure per dins de la comarca tot i que es recomana reduir l'activitat social al mínim. Si més no, el doctor Godoy va dir aquest dilluns que, si després de dues setmanes, "no hi ha un canvi de disminució clar, es valorarà el confinament a casa" al Segrià.
Per la seva banda, el cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, creu que el confinament domiciliari "podria ser una de les alternatives a considerar" al Segrià si la incidència no baixa, però ha matisat que encara "s'ha de donar un cert marge" per veure com evolucionen els casos i les hospitalitzacions.