La defensa de la llengua i la cultura pròpies han centrat les reivindicacions de la manifestació d'aquest vespre convocada al centre de València per la Comissió 9 d'Octubre, com cada any amb motiu del Dia del País Valencià, i que s'ha desenvolupat sense incidents destacables.
La manifestació, que enguany tenia el lema 'Som país, parlem valencià', ha sortit a les sis de la tarda de la plaça de Sant Agustí i ha arribat fins a la plaça d'Alfons el Magnànim, on s'ha llegit un manifest per a reclamar la llengua, els drets com a poble i la identitat pròpia, enfront dels "atacs disfressats de lleis i reformes" que pretenen "arraconar" el valencià "per a reduir-lo a una llengua de segona". El manifest ha acabat amb una cita Vicent Andrés Estellés, en el centenari del seu naixement, al que PP i Vox van rebutjar que es declarés com Any Estellés.
“Perquè vindrà un dia que no podrem més, i llavors ho podrem tot” deia el poema d'Estellés, en una cita pensada per resumir l'esperit "de resistència davant el “feixisme” i de reivindicació de la llengua i la cultura valencianes. Durant la marxa també ha sonat i s'ha cantat 'L’Estaca', de Lluís Llach, que ha participat de la manifestació i ha defensat les “complicitats” amb els convocants. Llach, ha fet una crida a mantenir “el valencià o el català, digueu-li com vulgueu” i ha vaticinat que “vindran anys molt difícils” políticament.
"No som la terreta ni el Llevant de ningú"
La Comissió 9 d'octubre ha sigut molt crítica amb les polítiques del Consell i l'ús de la llengua. "No som la terreta ni el Llevant de ningú" ha volgut destacar la portaveu, Josefa Costa. "Defensem el nostre dret a existir plenament i a viure plenament en valencià", deia l'escriptora Gemma Pasqual, que ha llegit el manifest al Parterre.
Hi ha hagut al·lusions a la llei de concòrdia aprovada per PP i Vox en Les Corts Valencianes: “No permetrem que la nostra història sigui reescrita per aquells que volen justificar els crims del franquisme, ni que es minimitzi el sacrifici dels qui van lluitar per la nostra llibertat”, han remarcat. Durant la manifestació també s'ha defensat, amb crits, pancartes i samarretes, el terme 'País Valencià'
Els assistents també han rebut amb especial emoció les mencions a Miquel Grau, Guillem Agulló o els afusellats de les fosses de Paterna i un fort aplaudiment ha acompanyat la petició de “respecte” per a artistes com Fuster, Estellés, Sánchez-Cutillas, Ovidi Montllor, Renau o Matilde Salvador.
Durant la marxa, no hi ha hagut incidents destacats, tot i que durant la marxa, en arribar al carrer Xàtiva, un grup de joves ultres han estat envoltats per la policia durant uns minuts per a impedir incidents i la marxa ha continuat sense problemes.