"Una llengua, molts accents". Sota aquest lema el Govern de la Generalitat ha donat el tret de sortida a la celebració de la Diada Nacional de Catalunya del 2023, revelant la que serà el cartell institucional d'aquest 11 de setembre, en un moment en què la llengua catalana rep atacs arreu dels Països Catalans després de la formació de governs de dreta i ultradreta a les Illes Balears i el País Valencià. Així, la imatge oficial d'aquesta Diada representa una senyera, on les quatre barres vermelles estan formades per quatre geosinònims en les diferents variants dialectals del català. En el cas del cartell institucional, aquests són "roig, vermell, grana i carmesí", tot i que també hi ha altres versions on les quatre barres les formen "tarda, vesprada, capvespre i horabaixa" o "clam, alarit, bram i crit", per exemple. L'obra guanyadora del concurs és de Palouzié Estudio.
La portaveu Patrícia Plaja ha recordat que "aquest Govern ha defensat des del primer dia la llengua i ara aprofita una data tant assenyalada perquè sigui precisament aquesta el fil conductor de la Diada". Així, el seu objectiu és "recollir la diversitat de la llengua" quan aquesta està en perill per exemple a les Balears, on el govern del PP condicionat per Vox ha eliminat el requisit del català per treballar a la sanitat de l'arxipèlag. Plaja també ha subratllat que es tracta d'una obra oberta, ja que cadascú es pot fer la seva pròpia senyera amb les quatre paraules que vulgui, i també "viatgera": a banda de compartir-la a les xarxes socials, el Govern ha buscat enguany la col·laboració amb altres institucions per portar-lo arreu del país en alguns punts emblemàtics com ara Sant Climent de Taüll, el castell de Miravet o el Pont de Besalú. El cartell de Palouzié Estudio va resultar escollit entre 53 candidatures, que es podran veure en una exposició des d'aquest 29 d'agost al Palau Robert de Barcelona.
Discurs des de l'IEC i guardonats d'arreu dels Països Catalans
A banda de voler reflectir la importància dels Països Catalans i dels "accents" de la llengua en el cartell institucional de la Diada, el Govern també ho ha traslladat en les Medalles d'Or de la Generalitat d'aquest 2023. Els guardonats són l'artista mallorquina Maria del Mar Bonet, l'activista valencià Eliseu Climent i la poeta de Terrassa, Marta Pessarrodona, tots tres premiats pel seu "compromís amb la llengua i la cultura". L'entrega d'aquestes medalles d'Or seran l'inici dels actes institucionals de la Diada Nacional, el 7 de setembre a la plaça de Margalida Xirgu de Barcelona. Per altra banda, tal com es va anunciar a finals de juliol, la Medalla d'Honor del Parlament serà per l'equip femení del F.C Barcelona, que rebran les jugadores el pròxim 13 de setembre.
L'acte institucional de la diada tindrà lloc enguany a les torres de Puig i Cadafalch, als peus de la muntanya de Montjuïc. Hores abans, haurà acabat molt a prop d'aquest indret la manifestació organitzada per l'ANC, que culminarà a la Plaça Espanya de Barcelona, rebatejada com a Plaça de l'1 d'octubre després del referèndum. Encara amb la incògnita de si el president Pere Aragonès assistirà a aquest esdeveniment, després de la seva absència el 2022, la portaveu Patrícia Plaja ha confirmat que el Govern hi serà representat, sense revelar més detalls. En la vigília de la Diada, el president pronunciarà el seu discurs institucional des de l'Institut d'Estudis Catalans, de nou posant el focus en la importància de la llengua.