El líder d'Izquierda Unida i polèmic ministre de Consum del govern espanyol, Alberto Garzón, s'ha posicionat avui en el conflicte per la llengua catalana i la sentència del 25% de classes en castellà. I ho ha fet rebutjant  les piulades contra la família de Canet que ha forçat que s'imparteixin un 25% de les hores en castellà a la seva escola, però allunyant-se de la seva postura, ja que, considera, "l'espanyol no està en perill". Així s'ha pronunciat el polític andalús, que ha aprofitat per responsabilitzar les dretes espanyoles del conflicte català, ja que tenen una "visió petitona d'Espanya". 

"Qualsevol mena d'assetjament, persecució o pressió ha de ser absolutament condemnable perquè tots hem de poder expressar la nostra opinió amb llibertat. Quan hi ha gent que la restringeix, està atacant la democràcia", ha dit en una entrevista a RTVE. Tanmateix, ha assegurat que no comparteix els criteris de la família del nen de P5 de l'escola Turó del Drac. "L'espanyol no està en perill, sinó que gaudeix d'enormes privilegis davant altres llengües, no només la catalana, que s'han de protegir i preservar com a minoritàries". 

Instrumentalització de les polèmiques 

Aquest atac a la llengua catalana i la polèmica que se n'ha derivat només té un possible culpable segons el ministre d'Unidas Podemos: la dreta espanyola. Aquests partits, assegura, han "instrumentalitzat" les polèmiques, ja que tenen "una visió petitona d'Espanya en la que només hi caben uns quants i això enterboleix les circumstàncies". En aquest sentit, Garzón ha destacat que qualsevol persona que viu al país, "veu els avantatges de tenir tota la seva identitat, la seva vida, totes les seves relacions, en diverses llengües, en castellà, que tots els catalans saben emprar, però a més, amb la riquesa del català". 

Davant aquesta polèmica, Garzón reclama "canalitzar aquests debats dins d'instruments polítics", i deixar de banda tant les resolucions judicials així com l'assetjament "sobre aquesta família, perquè puguin expressar les seves opinions, encara que no siguin compartides". 

Negociacions per l'audiovisual 

El ministre de Consum també s'ha referit en aquesta mateixa entrevista a la situació de la llei de l'audiovisual, que el govern espanyol negocia amb ERC després que els republicans hagin presentat al Senat esmenes als pressupostos generals de l'Estat, en considerar que aquesta és insuficient. El ministre de Consum ha justificat la situació amb unes "dificultats tècniques i administratives" per adaptar la llei a la directiva europea. A aquestes, no obstant, també se li han de sumar les diferències "ideològiques", criticant de nou PP, Ciutadans i Vox. 

"Hi ha partits de dretes que defensen que l'espanyol és pràcticament l'única llengua legítima i que tota la resta són un insult a tota concepció estreta de pàtria i empren el mecanisme per protegir la resta de llengües com un instrument d'atac sistemàtic al govern espanyol", lamentat Garzón. Aquest és el motiu pel qual ell creu que s'ha generat "tant disgust al voltant d'aquesta qüestió, quan és de sentit comú". 

Protegir les llengües 

A banda d'aquestes negociacions amb Esquerra, Garzón ha assegurat que també s'estan portant a terme reunions del govern espanyol amb altres grups per debatre la nova llei de l'audiovisual. Els acords, reconeix, "sempre tenen la seva dificultat, però dins un marc de consens". Finalment, Garzón ha volgut posar en valor que la Constitució estableix que "hi ha diverses llengües a protegir" i que encara s'està decidint quina és la millor manera per fer-ho en el marc de la llei audiovisual. 

A la imatge principal, el ministre Garzón en una roda de premsa a l'Ajuntament de Barcelona / Europa Press