Els lletrats del Congrés dels Diputats han tombat el discurs que el PSOE escampava la setmana passada pels passadissos de la cambra baixa: avalen admetre la proposició no de llei presentada per Junts per Catalunya amb la qual, si prospera, s’instarà Pedro Sánchez a sotmetre’s a una qüestió de confiança. Els socialistes i l’equip de la presidenta de la cambra, Francina Armengol, explicaven fa uns dies als periodistes que cobreixen la informació parlamentària de Madrid que els serveis jurídics de la cambra tombarien la iniciativa del grup capitanejat per Míriam Nogueras. L'argument que utilitzaven era que la PNL és una “qüestió de confiança encoberta”, una prerrogativa que només està en mans del president del govern espanyol. Finalment, els serveis de la cambra han rectificat el PSOE. En un informe al qual ha tingut accés ElNacional.cat, els lletrats s’obren a acceptar la iniciativa: “Com que és una proposició no de llei, el resultat de la votació no tindria impacte jurídic en la relació de confiança existent entre el poder legislatiu i l’executiu”. Dit això, deixa en mans de la majoria del PSOE i de Sumar admetre la iniciativa de Junts en la reunió de la Mesa del Congrés que se celebrarà aquest dimarts a les deu del matí. De fet, el text assenyala que, davant l'absència de "precedents de proposicions no de llei similars, correspon a la Mesa fixar un criteri que servirà com a referència per a la decisió entorn de l'admissió a tràmit d'altres iniciatives de control en el futur". Fonts de l'equip de Francina Armengol consultades per aquest diari admeten que no esperaven rebre un informe "tan obert" com el que els lletrats els han posat ara sobre la taula. 

El PSOE, fa uns dies, s'escudava en un precedent del 2013: els socialistes van registrar llavors una moció en el qual s'instava Mariano Rajoy a "assumir responsabilitats polítiques" per haver mentit a la cambra respecte dels casos de corrupció del PP. Llavors, els lletrats van tombar-la argumentant que es tractava d'una moció de censura encoberta. Ara, però, els serveis jurídics argumenten que no s'han de barrejar peres amb pomes: "Una cosa és pretendre que el Congrés exerceixi una competència pròpia —exigir la responsabilitat política— per un camí diferent del previst —la moció de censura—, i una altra és instar el president del govern a exercir una competència que és seva —plantejar una qüestió de confiança—, la qual cosa no deixa de ser l'essència mateixa d'una proposició no de llei". 

Tota la pressió sobre el PSOE

Anem a pams: aquesta pel·lícula començava el dilluns quan Carles Puigdemont, en una roda de premsa des de Brussel·les en què denunciava els incompliments per part del PSOE dels acords signats fa un any amb Junts, instava Pedro Sánchez a sotmetre's a una qüestió de confiança. De forma simultània, els independentistes registraven al Congrés dels Diputats una proposició no de llei en què, si prospera, la cambra baixa instaria el president del govern espanyol a sotmetre's a aquesta moció; perquè el partit del president a l'exili ja s'ensumava que el líder socialista no acceptaria la seva exigència pel seu propi peu.

 

Així va ser: la Moncloa explicava minuts després que Pedro Sánchez no té intenció ni veu necessari sotmetre's a una qüestió de confiança. Per blindar encara més el president espanyol, el PSOE esbombava l'endemà pels passadissos del Congrés que els lletrats de la institució tombarien la PNL de Junts amb l'argument que és una qüestió de confiança encoberta. Després del revés dels serveis jurídics als socialistes, ara la pilota torna a estar sobre la teulada de Ferraz i de la Moncloa.

D'aquí a menys de 24 hores es tornarà a reunir la Mesa de l'hemicicle ubicat a la madrilenya Carrera de San Jerónimo, i al PSOE li tocarà votar a favor, en contra o abstenir-se de la iniciativa. Membres de Sumar de la Mesa consultats per ElNacional.cat ja manifestaven en els darrers dies la seva incomprensió sobre per què la proposició dels independentistes hauria de decaure. Els socialistes hauran de tenir en compte que, si aposten per desoir els lletrats del Congrés, Carles Puigdemont informarà sobre les seves conseqüències a les deu de la nit en una entrevista a TV3. 

 

"Mogui el cul"

L'advertència més clara que ha rebut fins ara el president del govern espanyol ha estat per part de la líder de Junts per Catalunya al Congrés dels Diputats. Durant la sessió de control a l'executiu de la setmana passada, a Míriam Nogueras li va tocar tenir un cara a cara amb Pedro Sánchez. L'endemà d'haver-li exigit una qüestió de confiança a causa dels incompliments de Junts amb el PSOE, la diputada independentista va advertir-lo: "Saben perfectament que no anem de farol; mogui el cul". Els socialistes, en efecte, es van moure: divendres va celebrar-se a Suïssa una nova reunió entre les dues formacions; els socialistes tenien l'esperança que poguessin superar la nova crisi oberta amb la principal força independentista. Però no va ser així. Junts en va sortir decebut perquè no s'hi van segellar acords. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!