Gir inesperat de guió: s'ha trobat una escletxa. Per primer cop, els lletrats del Congrés dels Diputats han avalat una comissió d'investigació sobre el rei emèrit. Segons confimen fonts parlamentàries, els serveis jurídics de la cambra han recomanat, finalment, admetre a tràmit la comissió sobre les targetes black de Joan Carles I. Justament l'oposició dels lletrats era l'argument al qual s'aferrava el PSOE per tombar reiteradament les iniciatives a la Mesa en pinça amb el PP i Vox. La nova comissió serà analitzada demà mateix per la Mesa. Tota la pressió sobre els socialistes. Des de Podemos avisen que "ja no hi ha excuses".
Fins ara, els lletrats de la cambra baixa s'havien oposat reiteradament a les peticions de comissió d'investigació de la monarquia al·legant la inviolabilitat constitucional que protegeix el monarca durant el seu regnat. No obstant això, la nova comissió té a veure amb les targetes black de la família reial, que va utilitzar el rei emèrit després de la seva abdicació. La iniciativa no demana investigar la Casa Reial, sinó l'ús d'aquestes targetes opaques. Davant d'això, els serveis jurídics no s'hi han oposat.
La petició va ser registrada el passat desembre, abans de Nadal, per Unidas Podemos, ERC, la CUP, EH Bildu, el BNG, Més País i Compromís.
Justament la primera a reaccionar ha estat la formació de Pablo Iglesias, que en una piulada al seu compte oficial ha celebrat la notícia. "Ja no hi ha excuses: o s'està amb la veritat o s'està amb la impunitat", adverteix Podemos, que assegura que "tots els partits de l'arc parlamentari haurien de donar-hi suport per higiene democràtica".
Los letrados del Congreso recomiendan, por fin, admitir a trámite nuestra comisión de investigación sobre el rey.
— PODEMOS (@PODEMOS) January 12, 2021
Ya no hay excusas: o se está con la verdad o se está con la impunidad.
Todos los partidos del arco parlamentario deberían apoyarla por higiene democrática.
Fins ara, el PSOE s'ha aferrat al criteri dels lletrats per inadmetre les peticions de comissió d'investigació sobre la monarquia. En la reunió de la Mesa de demà podria fer que es tramités. No obstant això, com altres iniciatives, podria quedar paralitzada a la Junta de Portaveus, que és l'òrgan encarregat de fixar l'ordre del dia de les sessions plenàries.
Frau a Hisenda
Després que es revelés que la Fiscalia investigava l'ús d'aquestes targetes, el rei emèrit va decidir presentar el passat 9 de desembre una declaració "sense requeriment previ" davant l'Agència Tributària per pagar uns ingressos que havia defraudat. El total del deute ja pagat és de 678.393,72 euros. És a dir, el monarca fugit als Emirats Àrabs va declarar uns diners que no tenia declarats davant el fisc espanyol. Per tant, va admetre implícitament el frau, però amb aquesta acció podria esquivar possibles investigacions penals.